IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската инфлация е останала стабилна през иначе нестабилния декември

Резултатите подкрепят позицията на централните банкери да не бързат с лихвените понижения

13:04 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Темпът на инфлация в Испания е останал стабилен в края на 2023 г., компенсирайки вероятното ускорение в еврозоната, което може да накара централните банкери отново да отхвърлят вариантите за предстоящо понижение на лихвите, пише Bloomberg.

Потребителските цени в Испания са се повишили с 3,3% през декември спрямо година по-рано, сочат данни, публикувани в петък. Резултатът се припокрива с този през ноември, а също и със средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Докладът беше първият такъв за инфлацията на страна от еврозоната през декември, който инвеститорите имаха възможност да разгледат. Данните за целия регион ще излязат следващия петък.

Централните банкери смятат, че подобни резултати ще оправдаят позицията им, че въпреки изненадващо по-слабата инфлация от 2,4% през ноември, която накара трейдърите да залагат за лихвени понижения още през март, все още ще е необходимо известно време, докато ръстът на цените се забави до целта от 2%.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард настоя на 14 декември, че тя и нейните колеги „изобщо не са коментирали понижение на лихвите“ и предупреди, че първо трябва да разгледат всички данни през следващите месеци, за да видят как заплатите реагират на инфлационния шок.

„След като сме сигурни, че инфлацията стабилно се доближава към нашата цел от 2%, ще можем да започнем да разхлабваме паричната си политика“, заяви вицегуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос пред испанския вестник 20 Minutos миналата седмица. „Но все още е твърде рано за това", допълни той.

След като Германия субсидира сметките за ток на потребителите през декември 2022 г., се вижда, че липсата на такава помощ година по-късно е ускорила общата инфлация в региона.

Подобно ефект вероятно ще се наблюдава и в  Испания, където властите седмици наред предупреждават за ускорение на ръста на цените в края на 2023 г. и в първите месеци на следващата година, тъй като се наблюдават сериозни разлики в базата за сравнение, до голяма степен заради енергоносителите.

С изключение на тези волатилни компоненти, базисната инфлация се е забавила през декември до 3,8%.

Въпреки че инфлацията може да остане висока в краткосрочен план, централните банки на Испания, Франция и Италия прогнозират, че тя ще се забави до 2% или дори повече през 2025 г.

Германската Бундесбанк не е настроена толкова оптимистично и прогнозира, че инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната ще остане над целта си до 2026 г..

Разходите за труд на единица продукция се увеличават, което засилва инфлационния натиск“, смята Гиндос. „Ще анализираме развитието при заплатите и маржовете на печалба, тъй като и двата фактора могат да отложат връщането на инфлацията към целта. Затова следим и тях изключително внимателно.“

Данните за инфлацията в Германия и Франция ще бъдат публикувани следващия четвъртък, а в петък се очакват и тези от Италия и целия регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още