IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на Испания губи инерция през третото тримесечие

БВП на страната е нараснал с 0,3% в периода юли-септември и изпреварва германския и френския

15:36 | 22.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ръстът на испанския брутен вътрешен продукт (БВП) леко се е забавил през третото тримесечие, въпреки че показва по-голяма устойчивост, отколкото в съседни страни, показват окончателните данни на Испанската статистическата агенция (INE) в петък, цитирани от Ройтерс,

Икономиката се е разраснала с 0,3% през третото тримесечие спрямо предишното, потвърждавайки предварителната оценка от октомври. Растежът обаче се забавил спрямо отчетените 0,4% през второто тримесечие, макар че съвпада с очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

БВП на страната през третото тримесечие е нараснал с 1,8% на годишна база, също по-слабо от годишния темп на растеж от 2% през второто тримесечие, заявяват от INE.

„Тези данни потвърждават разликата в растежа на испанската икономика спрямо другите големи икономики в еврозоната и са в съответствие с макроикономическите прогнози“, коментират от испанското Министерство на икономиката.

Вътрешното търсене и държавните разходи са подкрепили икономическия растеж, показват данните на INE.

Испания се е представила по-добре от своите европейски колеги като Германия, чиято икономика е напът да изпадне в рецесия тази година, тъй като е по-силно зависима от фабричното си производство и е по-засегната от  икономическото забавяне в световен мащаб.

БВП на Франция и Германия се е свил през третото тримесечие спрямо второто тримесечие, докато този на Италия се е разширил с едва 0,1%.

Отделно от това испанската централна банка понижи прогнозата за икономическия растеж на страната през 2024 г. и 2025 г. по-рано тази седмица, като изтъкна забавянето на частното потребление като причина за това. Представителите на регулатора прогнозираха още, че инфлацията ще се забави до 2% по-рано от прогнозираното преди.

От банката очакват растежът да се забави до 2,4% през 2023 г. от 5,8% през 2022 г., като през четвъртото тримесечие прогнозите са икономиката да се разшири с 0,3% спрямо предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 22.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още