IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от рецесия в еврозоната продължава да расте

PMI индексът на S&P Global се свива за седми пореден месец през декември, изоставайки от очакванията на икономистите

13:17 | 15.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на частния сектор в еврозоната се забавя допълнително в края на годината, което повишава риска регионът да изпадне в рецесия през второто полугодие, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се свива за седми пореден месец през декември, понижавайки се до равнище от 47 пункта. Новите данни опровергават очакванията на икономисти за лек ръст, въпреки че средните оценки показват, че показателят ще остане под границата от 50 пункта, която разделя разширението от свиването.

Мярката за производството и тази за услугите отчитат спадове.

„Цифрите рисуват обезсърчаваща картина, тъй като икономиката на еврозоната не успява да покаже някакви ясни признаци на възстановяване“, коментира главният икономист на Hamburg Commercial Bank Сайръс де ла Рубия. „Вероятността еврозоната да се окаже в рецесия от третото тримесечие насам остава значително висока“, добавя той.

Новите данни от петък – които също показаха, че притокът на нов бизнес е намалял рязко — съчетават индикатори и данни, които предполагат, че свиването на региона през трите месеца до края на септември се е повторило през последния тримесечен период на годината. Все пак последните прогнози на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани в четвъртък, предвиждат леко подобрение за периода.

Подобно на общата тенденция, националните PMI индекси за Германия и Франция показаха, че спадът се е задълбочил в двете най-големи икономики в еврозоната.

Геополитиката, нежеланието на клиентите да харчат повече и битката на ЕЦБ срещу инфлацията бяха посочени като причини за слабото представяне в Германия. Несигурността относно публичните финанси на страната след скорошното решение на Конституционния съд, довело до бюджетна криза, също може да е повлияло на активността, изтъква S&P Global.

Налице е „увеличаващ се брой компании, които съобщават за намаляване на производството както в сектора на услугите, така и в производствения сектор“, посочва Де ла Рубия. „Това потвърждава нашето виждане за второ поредно тримесечие на отрицателен растеж до края на годината, движено от производствения сектор“, допълва той.

Активността на частния сектор в еврозоната се свива през последното тримесечие на годината. Източник: S&P Global/Bloomberg Активността на частния сектор в еврозоната се свива през последното тримесечие на годината. Източник: S&P Global/Bloomberg

В допълнение към мрачните оценки, Бундесбанк обяви по-рано, че икономиката на Германия ще нарасне минимално през 2024 г. след свиване през 2023 г.

Междувременно данните за Франция сочат свиване с 0,2% през последното тримесечие на годината, подчертава S&P Global.

„Френската икономика потъва в блатото на рецесията“, изтъква Тарик Камал Чаудри, икономист в Hamburg Commercial Bank. „Участниците в проучването отдават по-ниските нива на активност на слабото търсене, намалената покупателна способност на клиентите и общата мудност в икономиката – не е добра новина за растежа в края на годината“, добавя експертът.

Френската статистическа агенция Insee беше по-оптимистична в четвъртък, прогнозирайки стагнация през последните три месеца на тази година. Тя очаква разширяване на икономиката на страната от само 0,2% през всяко от първите две тримесечия на 2024 г.

PMI индексите се следят внимателно от пазарите, тъй като осигуряват някаква видимост в началото на месеца и помагат при разкриването на тенденции и повратни точки в икономиката.

Картината по отношение на инфлацията изглежда смесена. Макар натискът във Франция да намаля, германските фирми от сектора на услугите повишиха цените си с по-рязък темп, служейки като напомняне за продължаващите рискове за перспективите, изтъква S&P Global.

Отделни данни от Великобритания показаха, че компаниите са отбелязали най-силното си възстановяване на производството за последните шест месеца, което отразява по-стабилните разходи по заемите и по-силното търсене на услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
Хитрата сврака с двата крака. :-))) Който копае гроб други му, сам пада в него! От тук нататък, само бедност и мизерия в ЕС! А скоро и крах на последната татолитарна структура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още