IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия с нова крачка към рецесията - индустриалното производство се свива пети месец

Производството е намаляло с 0,4% на месечна база през октомври

10:42 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в Германия се е свило за пети пореден месец през октомври, което е още едно доказателство, че най-голямата икономика в еврозоната е напът да изпадне в рецесия, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 0,4% през октомври спрямо септември, което се дължи главно на сектора за машинария и оборудване, съобщават от статистическата служба в четвъртък. Резултатът не отговори на очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха ръст от 0,2%.

Данните откроиха още веднъж затрудненията, които Германия изпитва след енергийната криза миналата зима. Брутният вътрешен продукт на страната се сви с 0,1% през третото тримесечие и анализаторите прогнозират нов спад със същия мащаб през това тримесечие. Шансовете страната да изпадне в рецесия тази година остават високи.

Германското фабрично производство се е свило за пети пореден месец през октомври. Графика: Bloomberg Германското фабрично производство се е свило за пети пореден месец през октомври. Графика: Bloomberg

Фабричните производители - гръбнакът на германската икономика, са засегнати сериозно от по-скъпата енергия, по-високите лихви и слабото търсене в световен мащаб. Няколко големи индустриални фирми започнаха да свиват разходите си, а производителят на химикали BASF SE планира да намали инвестициите с почти 15% през следващите четири години.

Публикувани по-рано тази седмица данни показаха, че фабричните поръчки са намалели повече от очакваното, което допълнително понижи перспективите за възстановяване. Бюджетните сътресения в Берлин също натежават върху прогнозите за икономиката на Германия.

Въпреки това последните проучвания сочат, че има надежда за известно стабилизиране. Нагласите на бизнеса, измерени от института Ifo миналия месец, достигнаха шестмесечен връх. Проучването на мениджърите по поръчките, от своя страна, загатна за „сериозна слабост “, въпреки че облекчаващите се условия подкрепят възстановяването.

Германското промишлено производство не е единственото, което стартира слабо четвъртото тримесечие. Франция и Испания отбелязаха подобни спадове по-рано тази седмица, а очакванията са италианските данни, които трябва да бъдат публикувани по-късно в четвъртък, също да покажат свиване.

Ако този спад продължи и има по-широко отражение, това може да повиши перспективите за рецесия в еврозоната, след като брутният ѝ вътрешен продукт се сви през третото тримесечие, а последните проучвания сочат, че спадът в еврозоната в сектора на услугите и производството продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още