IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фабрични поръчки са се свили изненадващо през октомври

Свиването се дължи на спад в производството на машинария и оборудване

12:03 | 06.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските фабрични поръчки са намалели изненадващо през октомври, разкривайки как производството в най-голямата икономика на еврозоната остава потиснато, пише Bloomberg.

Данните от сряда показват спад на търсенето от 3,7% в сравнение с прогнозите на анализаторите за увеличение от 0,2%. Септемврийският ръст беше ревизиран във възходяща посока до 0,7%.

Германските фабрични поръчки са се свили през октомври. Графика: Bloomberg Германските фабрични поръчки са се свили през октомври. Графика: Bloomberg

Свиването през октомври се дължи главно на 13,5% спад в производството на машинария и оборудване, който не успя да бъде компенсиран от ръста на новите поръчки в областта на фабричното производство на транспортно оборудване, включително това на самолети, кораби и влакове, заявиха от статистическата агенция на страната. 

Резултатът подсказва, че бъдещият растеж в огромната индустриална база на Германия, за който сигнализират данните от проучването, се бори да се материализира след енергийната криза и слабото търсене в световен мащаб, което допълнително затруднява икономиката.

Производството се с свило с 0,1% през трите месеца до септември и икономистите прогнозират ново свиване със същия размер през текущото тримесечие, което е още един знак, че Германия може да се окаже единствената голяма икономика, която ще изпадне в рецесия до края на годината. Бюджетният хаос в Берлин рискува още повече да затрудни възстановяването. 

Последните проучвания сочат стабилизиране. Прогнозите на бизнеса, измерени от института Ifo достигнаха шестмесечен връх. Проучване на мениджърите по поръчките очерта „значителна икономическа слабост“, въпреки че смекчените условия подкрепят връщането към растежа. 

Слабостта на Германия започва да се пренася върху пазара на труда. Безработицата достигна най-високото си равнище от две години и половина през ноември. 

„Икономическият спад оставя своя отпечатък“, коментира Андреа Налес, ръководител на Федералната агенция по труда. 

Затегнатите парични условия увеличават предизвикателствата. Въпреки че представители на Европейската централна банка настояваха, че е възможно да повишат лихвите отново, изразеното забавяне на инфлацията в еврозоната накара ястребово* настроеният член на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел да заяви, че подобен ход е „малко вероятен“. Инвеститорите увеличиха залозите си за понижение още през март.

И все пак инфлационните рискове са „насочени към ускорение“, заяви гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел миналия месец. „Струва ми се, че е твърде рано дори да се мисли за намаляване на лихвените проценти“, коментира той. 

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 4 месеца
Зелкич, как го каза оня ден? - Икономиката на ЕС расте, за клапа се чака година, за двигател - пет. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 4 месеца
До: Tikva007 не си ти когато не си бил на механа... тоя цинизъм издава че си ***, *** по бърже и се успокой :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Tikva007
преди 4 месеца
Изненадващо за кого? За зеленоглавите курропуттки? Или за съвсембезглавите съвсембезкурибезпуттки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още