IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките на еврозоната и ЕС са загубили инерция през третото тримесечие

БВП на зоната с единна валута се е свил с 0,1%, а този на ЕС е останал без промяна

13:38 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

През третото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,1% в еврозоната и е останал стабилен в ЕС в сравнение с предходното тримесечие, показват сезонно изгладени данни, публикувани от европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение, през второто тримесечие на 2023 г. БВП се разрасна с 0,1% както в еврозоната, така и в ЕС.

Спрямо третото тримесечие на предходната година БВП остава стабилен както в еврозоната, така и в ЕС, след като се разшири и в еврозоната, и в ЕС със съответно 0,6 и 0,5 на сто през периода от април до юни.

ЕС не успя да последва САЩ, чийто БВП се е увеличил с 1,3% през третото тримесечие в сравнение с предходното.

Ръст на БВП през третото тримесечие в еврозоната, ЕС и САЩ. Графика: Евростат Ръст на БВП през третото тримесечие в еврозоната, ЕС и САЩ. Графика: Евростат

Ръст на БВП по държави членки

Най-голям икономически растеж в сравнение с предходното тримесечие отбеляза Малта (2,4%), следвана от Полша (1,5%) и Кипър (1,1%). В отрицателната тенденция водещи са Ирландия (-1,9%), следвана от Естония (-1,3%) и Финландия (-0,9%).

България се присъединява към положителната тенденция със своя ръст от 0,4% през третото тримесечие спрямо периода април-юни. На годишна база БВП на страната ни се разширява с 1,8% в периода юли-септември.

Ръст на заетостта в еврозоната и ЕС

Докладът на Евростат отчита и заетостта, която е нараснала с 0,2% както в еврозоната, така и в по-широкия европейски регион през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение с периода от април до юни. Наблюдава се известно ускорение от второто тримесечие на 2023 г., когато броят на заетите лица се увеличи с по 0,1% и в двете зони.

На годишна база заетостта се е увеличила с 1,3% в еврозоната и с 1,2% в ЕС през третото тримесечие на 2023 г.

През третото тримесечие на 2023 г. отработените часове са намалели с 0,1% в еврозоната и са останали непроменени в ЕС спрямо предходните три месеца. В сравнение със същото тримесечие на миналата година се вижда ръст при отработените часове в зоната с единна валута и по-широкия блок от съответно 0,8% и 0,6%.

Ръст на заетостта през третото тримесечие в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат Ръст на заетостта през третото тримесечие в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат

Ръст на заетостта по държави членки

През третото тримесечие на 2023 г. най-сериозен ръст на заетостта на тримесечна база отчитат Литва, Малта (и двете от по 1,4%) и Испания (1,3%). Най-големите спадове са регистрирани в Естония (-0,9%), Чехия (-0,7%) и Финландия (-0,6%).

Броят на заетите у нас намалява с 0,4% през третото тримесечие спрямо предходното. В годишното сравнение България отчита спад от 1,6 на сто.

Нива на заетост в еврозоната и ЕС

216,6 млн. души от населението в трудоспособна възраст на ЕС са били заети през третото тримесечие на 2023 г., от които 168,7 млн. са жители на държави в еврозоната.

Развитие на производителността на труда в еврозоната и ЕС

Комбинацията от данни за БВП и заетостта позволява да се направи оценка и на производителността на труда. Анализът на икономическия растеж в сравнение със същото тримесечие на предходната година показва, че ръстът на производителността се движел около 1% и при двете зони между 2013 г. и 2018 г., преди пандемията да предизвика сериозна волатилност през 2020 г.

През третото тримесечие на 2023 г. производителността на труда, базирана на броя на заетите лица, е спаднала с 1,2% в еврозоната и с 1,1% в ЕС в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

В сравнение със същото тримесечие на предходната година производителността, на база отработени часове, е намаляла с 1,2% в еврозоната и с 1% в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още