IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Икономиката през 2023 г. надмина и най-оптимистичните очаквания

Инфлацията спада по-бързо от очакваното и през 2024 г. ще забравим, че въобще я е имало, коментира старши икономистът в "Отворено общество"

22:00 | 04.01.24 г. 2
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката на България през 2023 г. надмина и най-оптимистичните очаквания. Това мнение изказа пред БНР Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество", и посочи, че по предварителни данни икономическият растеж на страната за изминалата година е 2%.

По думите му инфлацията спада по-бързо от очакваното и „през 2024 г. реално ще забравим, че въобще я е имало“.

„Оттук нататък растежът на доходите ще бъде реален, което означава, че ще можем да си купуваме повече неща, защото няма да ни ги изяжда инфлацията и при хората ще остане повече разполагаем доход", прогнозира икономистът. "Досега беше обратното – имаше икономически растеж, но по-голяма част от произведеното оставаше в бизнеса заради това, че се вдигаха цените повече, отколкото заплатите, и тогава растяха печалбите на фирмите. Сега процесът се обърна и заплатите растат заради дефицита на кадри, но бизнесът не може да вдига толкова много цените и печалбите му ще спаднат, но ще се увеличат доходите на хората.“

Георги Ангелов смята, че тази година ще е по-добра за потребителите, но ще бъде по-трудна за бизнеса, който ще трябва да плаща по-високи заплати, но няма да може да вдига цените, защото няма да му го позволяват конкуренцията и пазарният натиск. „Бизнесът трябва да инвестира, да става по-производителен, по-гъвкав, по-динамичен“, е мнението на икономиста.

Според него ще има нормализиране на отношенията в политически план, като при ротацията на премиера ще се наложи смяна на министри в правителството.

Георги Ангелов не изключи освен изборите за Европейски парламент да има и предсрочни парламентарни избори у нас през тази година, и подчерта, че това ще зависи от решенията за Шенген и еврозоната.

Прогнозата му е 60:40 до края на тази година страната ни да получи пълноправно членство в Шенген и еврозоната. "60% да имаме решение до края на 2024 г. и по двата въпроса. 40% за отлагане за 2025 година", очаква той и припомни, че моделът за едновременно членство вече е проработил в Хърватия.

По думите му промените, които ще настъпят за страната ни, ще са в неин интерес, въпреки че България не е застрахована от предизвикателствата на геополитическите рискове. Затова вижда и по-осъзнатата роля на Европа да инвестира в своите способности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 9
Zalmoxis
преди 4 месеца
тоя няма един ден трудов стаж в реалния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
Tikva007
преди 4 месеца
За такива *икономисти* само в *Отровено общество* може да се намери коричка хляб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още