IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ричард Вернер: България ще постигне растеж с парично предлагане по правилния начин

В България има много предприемачи с добри идеи, които се нуждаят от финансиране, заяви професорът, под чието ръководство започва магистърска програма във ВУЗФ

20:25 | 07.12.23 г.

Макроикономиката не е постигнала напредък от почти един век, защото игнорира най-важния фактор в икономическия растеж – банките. Разширяването на паричното предлагане по правилната причина е ефикасно, разширява капацитета на икономиката и получавате икономически растеж. Точно така всички успешни, развити икономики, икономики с висок растеж са постигнали успехите си. Така го постигна Япония, а също и Китай, както и Германия. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д-р Ричард А. Вернер, преподавател в Оксфордския университет, Университета в Уинчестър и Висшето училище по застраховане и финанси.

„Устойчив икономически растеж без инфлация и кризи може да бъде постигнат във всяка държава, включително и в България. За икономически растеж ви е нужно разрастване на трансакциите, но за това ви трябват повече пари, посочи той. – Откъде идват парите? Много хора смятат, че те идват от централните банки, че те ги създават. Но централните банки създават около 3% от паричното предлагане, а мнозинството се създава от банковата система. Когато банката дава пари назаем, това е създаване на парично предлагане. Въпросът е за какво се използват тези пари.“

Според него малки, регионални банки в малките градове и села могат да отпускат заеми за малки компании и фирми, които да осъществяват с тях нови идеи и технологии, което ще създаде работни места и икономически растеж.

На въпроса какви са механизмите за овладяване на инфлацията и как могат да се приложат в България, проф. Вернер посочи, че е важен въпросът с каква цел банките отпускат заеми. „Ако банките отпускат заеми, за да се осъществят нови идеи и технологии, за да се увеличи продуктивността, ще имате растеж без инфлация. Ако банките отпускат заеми за закупуване на недвижими имоти или финансови активи, тогава получавате инфлация на активите и няма растеж“, обясни ученият.

По думите му има и трета възможност. „Ако банките отпускат пари за потребление, тогава се разширява търсенето. Има повече разходи от страна на потребителите, но ако не се увеличи капацитетът, тогава получавате инфлация – имате инфлация без растеж“, обясни проф. Вернер.

Той е на мнение, че макроикономиката не е постигнала напредък от почти един век, защото „икономиката в англоговорящите държави, която доминира през последния век, игнорира банките“. „Те не осъзнават, че банките създават пари и не вярват в това, че тези пари могат да повлияят на икономиката. В този случай игнорирате най-важния фактор в икономическия растеж“, подчерта професорът.

Ричард Вернер смята, че е необходимо осъзнаване на проблема и допълни, че новата магистърска програма по международно банкиране и финанси на ВУЗФ е създадена именно за това.

„ВУЗФ вече предлага (под мое ръководство) нова програма, за да се уверим, че се разпространява познанието и правителството осъзнава това. Тогава то може да предприеме политики, които не са трудни, искат разходи, но могат бързо да разширят икономиката, прогнозира професорът. – Можете да контролирате инфлацията, защото създаването на пари не е за потребление, а за бизнес инвестиции, за подпомагане на малките фирми и предприемачи. В България има много предприемачи с добри идеи, които се нуждаят от финансиране.“

Икономистът е убеден, че това е добър начин да се разшири отпускането на заеми от банките и тези политики могат да бъдат осъществени.

Какво представлява едногодишната магистърска програма на ВУЗФ "Международно банкиране и финанси"? Какви са предимствата на практическия курс, който е фокусиран върху последните емпирични изследвания в банковото дело и икономиката? Кои са предизвикателствата пред световната икономика? Трябва ли да се въвеждат дигитални валути от централните банки? Какво трябва да е управлението на парите? Грешна ли е политиката със система на централизиране на управлението на банките? Какво е бъдещето на криптовалутите? Какво може да се научи от книгата „Принцовете на йената“, която е бестселър в Япония и България?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още