IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа и България привличат инвестиции с бързия си растеж и работната си сила

Има още три причини за инвестиции в региона - нарастващите потребителски пазари, разширяващите се търговски връзки и отдадеността към устойчиви бизнес практики

11:53 | 18.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има пет основателни причини западноевропейските компании да инвестират в България и Източна Европа. Комбинацията от стабилен икономически растеж, добре обучена работна ръка, нарастващи потребителски пазари, разширяващи се търговски връзки и отдаденост към устойчиви бизнес практики превърна Източна Европа в магнит за западноевропейските предприятия. Възможно е в региона да се изгради устойчиво печеливш бизнес от нулата за по-малко от 18 месеца в зависимост от индустрията. Това посочва след проучване сред своите бизнес клиенти компания за трансгранични плащания iBanFirst.

Бърз икономически растеж

През последните години много страни от ЦИЕ изпревариха Западна Европа по икономически растеж. Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за растежа на БВП на страните от региона е той да нарасне два пъти по-бързо от средния за еврозоната в периода 2023-2026 г. България например отбелязва един от най-високите темпове на икономически растеж сред държавите членки на Европейския съюз (ЕС) – над 650% през последните 20 години (2000-2022 г.).

Перспективите за икономиките на страните от ЦИЕ остават положителни, но войната в Украйна, ускоряващата се инфлация и евентуалното забавяне на световната икономика могат да представляват риск, коментират от iBanFirst.

Анализаторите на компанията прогнозират, че Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е напът да се превърне в следващото чудесно място за инвестиции в момент, когато западноевропейските предприятия търсят нови места за скъсяване на веригите за доставки („ниършоринг“), офшоринг или достъп до нарастващи потребителски пазари.

Източник: iBanFirst Източник: iBanFirst

Квалифицирана и достъпна работна сила

Втората причина инвеститорите да изберат ЦИЕ е, че работната сила в региона е млада, образована и висококвалифицирана. Този набор от таланти е на разположение на цена, която е с около 30% по-ниска в сравнение със Западна Европа, аргументират се в iBanFirst.

Проучването показва, че България има един от най-високите дялове на млади хора (на възраст 15-29 години) в ЕС - 35,4%, значително по-висок от средния за ЕС (23,7%) и сходен с този на Румъния (най-висок дял - 36,1%) и Унгария (34,9%). Това младо и динамично население е основен двигател на икономическия растеж.

В iBanFirst изчисляват, че разходите за заетост са по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа, главно поради по-ниската ставка на данъка върху доходите на физическите лица, но преценяват, че разликата намалява. Служителите, които са подходящо обучени, платени и имат възможност за повишение, работят по-усърдно и са по-мотивирани от колегите си в западните страни.

„През последните години тенденцията за емиграция от България се обърна и сега има нетен приток на имигранти. Тази тенденция, ако се управлява добре, ще има положителен ефект върху българската икономика“, прогнозира Йохан Габриел, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst.

Достъп до разширяващите се потребителски пазари

Перспективите пред региона – население на региона на ЦИЕ над 287 млн. души и приблизително 7 милиона МСП, представлява значителен пазар с нарастваща покупателна способност. Средната класа в тези икономики се разраства, което създава търсене на стоки и услуги със западни марки, е третата причина инвеститорите да дойдат в тази част на Европа.

Според iBanFirst фокусът върху региона е печеливша стратегия. Големите корпорации са все още склонни да разглеждат части от ЦИЕ като малки или неключови, отчитат, че малки местни предприятия или стартиращите фирми нямат достатъчно мащаб.

Стратегическо местоположение

Търговията между ЦИЕ и Западна Европа е интензивна. Тези разрастващи се икономически отношения и отворени пазари допринасят за привлекателността на региона като производствен и снабдителен център за западните предприятия. България например има най-висок дял на износа като процент от БВП в ЕС, като износът съставлява 70% от нейния БВП.

Четвъртата причина предпочитанията на инвеститорите да изберат ЦИЕ при разширяване на търговските отношения със Западна Европа е стратегическото местоположение.

Регионът се характеризира с високо ниво на дигитализация и използване на финтех услуги, тъй като предприятията работят с различни местни валути и се нуждаят от по-бърза и по-евтина валутна поддръжка при осъществяване на международен бизнес. Нарастването на предлагането на финтех услуги, особено в областта на международните плащания през последните седем години, се изразява в значителни икономии за базираните в региона МСП, които надхвърлят 1 млрд. евро годишно, дават за пример от iBanFirst.

„Отворената банкова система и ранното приемане на финтех услуги допринесоха за укрепване на търговските отношения в региона. Вярваме, че след като войната в Украйна приключи, ЦИЕ, като цяло, и България, в частност, имат възможност да продължат растежа си и да намалят разликата. Компаниите, които вече са тук, ще се възползват от този потенциал за растеж", сподели Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

Устойчиви бизнес практики

ЦИЕ постепенно прилага устойчиви бизнес практики, което съвпада с вниманието на западните корпорации към екологичната и социалната отговорност. Като пример: България, Румъния и Унгария са постигнали значителен напредък в използването на възобновяеми енергийни източници, според Доклада за пазара на възобновяема енергия за 2023 г. България се нарежда между Румъния (28%) и Унгария (21%) с 22% дял на енергията от възобновяеми източници. Непрекъснатите усилия на ЦИЕ за интеграция в ЕС и политическа стабилност създават благоприятна среда за дългосрочни инвестиции и икономически растеж, е петата причина, с която регионът ще привлече инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още