IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грегорж Шилевич: Инфлацията в България ще остане над 4% през 2024 г. при 1,8% ръст на БВП

Няма много фактори, които да подкрепят ръста на БВП, но най-лошото за глобалната икономика отмина в средата на 2023 г., коментира главният икономист на Coface за ЦИЕ

14:13 | 20.09.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Еврозоната ще достигне целта си от инфлация от 2% през втората половина на 2024 г. и едва през 2025 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) може да започне облекчаване на паричната политка. Инфлацията трябва да остане основна цел на централните банки при тенденция за нейното намаляване. Ако инфлацията стане упорита и се задържи, ще бъде много трудно да се преборим с нея. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Грегорж Шилевич, главен икономист на Coface за Централна и Източна Европа.

"Прогнозата ни за България за тази година е 1,6% ръст на БВП, а за 2024 г. – 1,8% ръст на БВП. Но процесът на дезинфлация няма да бъде особено силен – очакваме в България средната инфлация през 2024 г. да остане над 4%. Ситуацията изглежда по-добре в сравнение с повечето източноевропейски държави, които отбелязват едни невпечатляващи резултати", коментира икономистът.

Той посочи, че ръстът на глобалния БВП за 2023 г. от 2,4% ще е по-слаб от миналата година, като не се очаква особена промяна през 2024 г. „Развитите икономики са основният двигател на отрицателния глобален растеж, като тепърва може да има забавени ефекти от цикъла на увеличаване на лихвените проценти. Инфлацията е по-ниска спрямо предишни месеци, но в редица държави, особено в ЦИЕ, тя е силен компонент и по-висока спрямо предишни години, което ограничава потреблението“, отбеляза Шилевич.

Той подчерта, че няма много фактори, които да подкрепят ръста на БВП, но смята, че най-лошото за глобалната и европейската икономика вероятно е отминало в средата на 2023 г. и може да се очаква много бавно подобрение след края на годината.

"За 2024 г. не би трябвало да очакваме много силна година на бързо възстановяване – тя също се очаква да бъде много трудна. Процентът на ръст [на световната икономика] ще зависи от ускорението на китайската икономика, но тя също среща проблеми от ключови компоненти", е мнението на икономиста.

Той потвърди, че има отслабване в световната търговия и редица сектори не могат да достигнат средните нива отпреди пандемията, като най-голям спад има при електронните устройства, но отчете, че има подобрено търсене на автомобили и компоненти.

"Не вярвам, че секторът на електроника ще се възстанови скоро, тъй като процесите на дезинфлация не са толкова ускорени и инфлацията все още е далеч от целта на централните банки", коментира Шилевич.

Само развитите икономики ли са основният двигател на отрицателен глобален растеж в Европа и САЩ? Какви са тенденциите в транспорта и логистиката и настъпва ли възстановяването на тези сектори в ЕС? Може ли транспортните фирми от ЦИЕ да печелят повече в ЕС при създалата се конкуренция в Западна Европа? Какво може да направи Пекин за икономиката си може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още