IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската икономика вероятно се е върнала към растеж през последното тримесечие на 2023 г.

След две последователни тримесечия на спад, БВП на страната се е разраснал с 0,2%, сочат предварителни оценки

16:23 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Швеция сe е представила по-добре от очакваното през ноември, което предполага, че най-голямата скандинавска държава може би се е върнала към тенденцията на растеж през последните три месеца на 2023 г, съобщава Bloomberg.

Предварителната оценка на Шведската статистическа служба показва, че брутният вътрешен продукт на страната (БВП) е нараснал с 0,2% през ноември спрямо предходния месец. За сравнение, икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха свиване от 0,6%.

Шведската икономика се е завърнала към растеж през октомври и ноември. Графика: Bloomberg Шведската икономика се е завърнала към растеж през октомври и ноември. Графика: Bloomberg

Резултатите последваха октомврийските данни, които също отчетоха по-силен от очакваното растеж въпреки лихвените повишения и високата инфлация в страната, която затруднява потребителите и забавя разходите и строителството.

Главният икономист на Danske Bank A/S за Швеция, Майкъл Гран, заяви, че последните данни показват, че БВП се е разраснал през четвъртото тримесечие, след две последователни тримесечия на свиване. 

Това би означавало, че икономиката се е представила по-добре, отколкото шведската централна банка (Riksbank) прогнозира в края на ноември, когато реши да запази основната си лихва непроменена, аргументирайки се със забавянето на инфлацията и отслабващата икономика. Тогава от регулатора прогнозираха, че БВП на страната ще се свие с 0,4% през последното тримесечие на 2023 г.

Централната банка, както и Европейската комисия и няколко други банки, все още очакват Швеция да претърпи две последователни свивания през миналата и тази година. Фалитите в страната са нараснали до най-високото си ниво от рецесията през 90-те години на миналия век.

Други данни, публикувани в сряда от статистическата агенция, показват, че продажбите на дребно, както и потреблението на домакинствата са намалели спрямо месец по-рано, но поръчките във фабричния сектор на страната са се върнали към растеж.

Въпреки че Riksbank посочи, че ще запази основния си лихвен процент на ниво от 4% през 2024 г., повечето икономисти смятат, че ще започне да намалява разходите по заеми към началото на лятото, а икономисти от Swedbank AB казаха, че не очакват последната поредица от данни да промени курса.

„Тъй като основните данни показват слабо вътрешно търсене, ние не смятаме, че Riksbank ще тълкува резултата като знак за стабилизиране на икономиката“, коментираха Пернила Йохансон и Мария Уолин Фредхолм в бележка. „Ние се придържаме към прогнозата си за първо понижение на лихвите през юни“, посочват още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още