IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на фалитите в Швеция достигна най-високото ниво от 90-те години

Това може да е само върхът на айсберга в резултат на трайно високите инфлация и лихвени проценти

10:15 | 02.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на фалитите в Швеция е скочил с 29% през 2023 г. до най-високото ниво от 90-те години на миналия век, когато спукването на имотния балон осакати банковата система на скандинавската страна, съобщава Bloomberg.

Това може да е само върхът на айсберга в резултат на трайно високите инфлация и лихвени проценти, посочва агенцията за кредитни справки UC, която е събрала данните. През декември броят на фалитите се е увеличил общо с 23% спрямо година по-рано, се казва в съобщението.

„Леко оптимистичната тенденция, която видяхме през есента, когато фалитите изглежда се стабилизираха, сега се обръща и това развитие отново набира скорост“, коментира главният изпълнителен директор на UC Габриела Йорансон.

Очаква се Швеция да изпадне в рецесия тази година, дори след като централната банка явно приключи с 18-месечната кампания за повишаване на лихвите на фона на забавяне на инфлацията. Според Йорансон UC вижда етап, на който компаниите, които досега са „издържали“ и са били устойчиви, вече не са в състояние да поддържат стабилен оборот и ликвидност. Това, от своя страна, може да подхрани следващата вълна от фалити, казва тя.

В същото време броят на новите стартъпи е най-нисък от повече от десетилетие за много големи индустрии, включително строителството и търговията на дребно, както и хотелиерството и ресторантите.

Броят на фалиралите компании все още не е надхвърлил нивото от 90-те години на миналия век, тъй като „днешният пазар е по-глобален от тогава и кризата засегна по-широко“ света, казва Йорансон.

Все пак условията за финансиране могат да се облекчат от лятото с намаляване на лихвите от централната банка, заяви Националният институт за икономически изследвания миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още