IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Швеция отново падат след месеци на стабилизация

През ноември е отчетено понижение от 1,4% спрямо предходния месец

11:49 | 02.12.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата в Швеция отново започнаха да намаляват, тъй като икономиката на скандинавската страна е в рецесия, а разходите по заемите продължават да се увеличават, предаде Bloomberg.

През ноември цените на жилищата в страната са спаднали с 1,4% спрямо предходния месец, сочат данните, публикувани в събота от държавния кредитор SBAB. Те показват, че след период на стабилизиране тази година жилищният пазар в Швеция може би навлиза във втора фаза на това, което през 2022 г. беше една от най-лошите жилищни кризи в света.

"От пика през пролетта на миналата година досега цените вече са спаднали с почти 15% в цяла Швеция", заяви главният икономист на банката Роберт Бойе в изявление. "Ясно е, че се доближаваме до общия спад от 20%, който отдавна прогнозираме."

Изменение на индекса на SBAB, следящ цените на жилищата в Швеция. Графика: Bloomberg Изменение на индекса на SBAB, следящ цените на жилищата в Швеция. Графика: Bloomberg

Анализаторите на Danske Bank A/S заявиха тази седмица, че очакват цените да останат непроменени или леко да се повишат, а не да спаднат отново.

След като Шведската централна банка повиши основния си лихвен процент от нулево равнище до 4% за по-малко от две години, разходите на домакинствата в страната по заемите се повишиха. Повечето собственици на жилища в Швеция имат лихвени проценти, фиксирани за срок от три месеца, а през последните 18 месеца средният лихвен процент по непогасените ипотечни кредити се е увеличил от 1,5% на 3,8%.

Макар че може да се очаква известно облекчение, тъй като миналата седмица централната банка се въздържа от девето поредно повишаване на лихвените проценти, много собственици на апартаменти могат да очакват разходите да продължат да нарастват, тъй като жилищните кооперации ще трябва да увеличат таксите, за да компенсират по-високите разходи по кредитите.

Към облаците на хоризонта се прибавя и фактът, че шведската икономика навлезе в рецесия, която се очаква да доведе до две последователни години на свиване на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 02.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
nikiangel
преди 4 месеца
Абе Швеция, какви са тия Швеция? Я елате в центъра на вселената а.к.а. Младост 4, да видите как двустайна панелка струва 250к Ойро. И ако питате брокера дето я продава е на супер далавера и ако се изпусне този шанс, утре вече ще е 300-350к :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 месеца
С години ще падат цените на жилищата и в България ...не само в Швеция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още