IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Българският бизнес се затруднява с документооборота

Сред причините за ниски дигитални умения е слабото ниво на дигитализация и компетентност в публичния сектор, смята Мартин Матеев

22:15 | 19.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Финансовата дейност, която най-много затруднява българския бизнес, е докоментооборотът. Това каза Мартин Матеев, основател и изпълнителен директор на Nula.bg в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. Според него много от иновативните процеси, които се случват в развитите икономики, са възможни и в България, но липсват добрите примери, които успяват да внедрят тези иновации и технологични промени на пазара и публичната администрация.

Компанията му Nula.bg започва работата си, предоставяйки първата онлайн електронна услуга в България, насочена към счетоводители и счетоводни кантори. След това компанията разработва липсващото електронно управление за бизнеса – централизирана платформа, която е интегрирана с всички банки в България и държавната администрация.

„Всички предприятия у нас използват различни инструменти за различни цели – от 5 до 7 софтуерни компонента на ежедневна база. Нашата идея беше да обединим всички сегменти под формата на лесна за използване онлайн финансова услуга, която да е достъпна от всяко място“, разказа Матеев.

Най-голямото предимство на платформата е, че позволява споделена работа в екип, тъй като това с традиционните базирани софтуери не е възможно. В България и към днешна дата повечето счетоводни софтуери са от ерата на 90-те, посочи Матеев.

Според него условията в България по отношение на инвестициите и капиталовите възможности се подобряват.

Матеев смята, че миналата година е била изключително тежка за стартиращите компании. „Отбеляза се много сериозен спад на инвестициите в стартиращи и напреднали компании, а финтех секторът беше силно засегнат, тъй като лесно се получават балони – изготвят се оценки на компании, които не отговарят реално на генерирани приходи. Очакванията за тази година са по-положителни, но тези фактори силно се влияят от макроикономическата обстановка“, изтъкна още Матеев.

Той коментира и ниското ниво на дигитални умения в страната. Въпреки че имаме самочувствие за страна с много талантливи IT експерти, този потенциал не успява да се реализира на национално ниво. Една от основните причини за това е, че талантливите IT специалисти у нас изнасят технологичния продукт извън страната и в голямата си част са заети от международни компании, смята Матеев.

Друга водеща причина, която той изтъква, е ниското ниво на компетентност и дигитализация в публичния сектор и държавната администрация. Частната инициатива и предприемачите са в най-добра позиция да придвижват внедряване на дигитализация в частните предприятия, а и модернизиране на държавната ни администрация.

„В България се забелязва културна инерция на по-консервативен народ, което прави възприемането на иновации по-бавно и трудно. Същевременно България е на едно от първите места по скорост на интернет връзка, младежта е много активна в социалните мрежи, но това не се реализира под формата на внедряване на иновации и подобряване на конкурентоспособността“, каза той.

Дигиталните умения на обществото и бизнеса дават възможност с по-малко усилия да се постигнат по-добри резултати. В този смисъл използването на по-модерни и иновативни технологии е пряко свързано с повишаване на продуктивността, тъй като това означава прекарване на по-малко работа в рутинни процеси, а отделяне на повече време за аналитични задачи, подчерта Матеев.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още