IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха по-високи глоби за фалшиво счетоводство и праг за деклариране на доходи от аренда

Промените в законите за счетоводството, доходите на физическите лица и акцизите и складовете минаха на второ четене в парламента

19:37 | 07.12.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Депутатите приеха на второ четене част от пакета данъчни закони, предложени от Министерския съвет след нанесени редакции между двете четения на законите.

С промените в Закона за счетоводството, одобрени в пленарна зала, се въвеждат значително по-високи глоби за фалшиво счетоводство. На ръководители, които допускат нарушения, ще бъдат налагани глоби в размер на между 5000 и 15 000 лв. Според досега действащото законодателство санкциите бяха в размер между 500 и 5000 лв. По-висока ще е глобата и за фирмата – между 10 000 лв. и 20 000 лв., вместо досегашната между 2000 лв. и 10 000 лв.

Сред промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица е праг на командировъчните средства, за които фирмите да подават информация към НАП. По предложение на депутата от ПП-ДБ Мартин Димитров беше прието този праг да бъде 1000 лв., като целта е да не се създава излишна административна тежест за фирмите.

Той посочи, че идеята е да бъде създадена база данни с облагаемите и необлагаемите доходи на хората, за да могат политиките като енергийни и социални помощи да бъдат насочени към наистина нуждаещите се от тях, затова НАП изисква деклариране на допълнителни доходи. Същевременно без поставяне на праг се натоварва излишно бизнесът с административна тежест. Прагът се поставя, за да има фокус върху хората, които пътуват повече.

Депутатът от БСП Георги Гьоков се възпротиви на идеята за алтернативен данък от 30 лв. за берачите на диворастящи гъби и плодове, защото според него те няма да се регистрират, но предложението му данъкът да отпадне не беше прието. Не беше подкрепено и предложението на социалистите хората на възраст до 26 години да бъдат освободени от данък върху доходите.

Сред другите промени, направени между първо и второ четене, е праг от 3000 лв. за деклариране на доходите от рента и аренда, отново с идеята да се спести административната тежест както на физически лица, така и на администрацията.

В пленарна зала беше гласувано и предложение на депутата от ГЕРБ Десислава Танева, свързано с данъчно облекчение за земеделците със субсидии в размер до 100 000 лв. Народните представители решиха с тази сума да се намалява данъчната основа преди облагане, като предложението ще влезе в сила, ако Европейската комисия постанови, че то не противоречи на правилата за държавна помощ. 

Сред промените в Закона за акцизите и данъчните складове беше прието предложението на Даниела Божинова от ПП-ДБ и група депутати да не бъде облагано с акциз производството и съхранението на бира в домашни условия за домашна консумация при количество до 100 литра.

Обсъжданията продължават с измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Останалата част от данъчните закони – Законът за ДДС, корпоративното подоходно облагане и Законът за местните данъци и такси,  трябваше да бъдат разгледани от бюджетната комисия във вторник, но заседанието се отложи заради казуса „Пирогов“. Предстои те да бъдат разгледани след първото гласуване на Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. в пленарна зала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още