IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължиха здравния министър да отмени освобождаването на директора на „Пирогов“

Депутатите искат външен одит на спешното лечебно заведение

17:11 | 07.12.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Комисията по здравеопазване в парламента задължи здравния министър Христо Хинков да отмени издадения протокол за освобождаване на директора на спешната болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички органи и да информира своевременно Агенцията по вписванията.

По казуса „Пирогов“ в комисията бяха изслушани министър Хинков и изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров. Поводът за извънредното заседание са скандалите около болницата и обвиненията за финансови нарушения.

Председателят на комисията Костадин Ангелов обяви, че към момента комисията смята, че докладът за одита на „Пирогов“, който е представен, съдържа противоречиви данни. Депутатите искат външен одит на „Пирогов“, за да няма съмнение в обективността на предоставената информация.

По време на изслушването здравният министър потвърди позицията си, че основната причина да отстрани Димитров са извършени нарушения в Закона за обществени поръчки. По думите му направеният одит на лечебното заведение съдържа данни за дейности, извършени от изпълнителния директор на „Пирогов”, които представляват неспазване на Закона за обществените поръчки.

„Аз мога да си подам оставката, но за мен е отговорност да не се правят скандали на гърба на „Пирогов”. Направен беше опит да бъда махнат от „Пирогов”. Налага ми се да звъня на моите възрастни родители, за да обяснявам, че синът им не е крадец”, каза пред депутатите Валентин Димитров. 

„Пирогов” генерира загуба от лечението на деца, стана ясно от данните, които Димитров изнесе пред депутатите. Държавата покрива около 20% от дейността на две клинични пътеки за деца, останалите пари се генерират от останалата дейност на болницата, посочи той.

По-рано днес директорът на "Пирогов" съобщи, че лечебното заведение завежда колективен иск срещу министъра на здравеопазването за обида и уронване на авторитета на лечебното заведение.

Христо Хинков коментира пред БНР, че ако съдът уважи жалбата на сегашния директор на "Пирогов", е готов да подаде оставката си от поста. 

Той посочи, че ако новите проверки, които е възложил за състоянието на болницата, докажат различни неща, е готов да си подаде оставката. Той допълни, че смята, че всичките му действия са съгласно закона. 

"Непрекъснато текат проверки – и планови, а и извънпланови, на всички държавни болници. В момента има одитни доклади на 10-15 болници. По разпореждане на премиера е направен график на извънпланови проверки на болници, които са рискови, в състояние, подобно на "Пирогов", каза той и допусна, че след тези доклади може да има смяна и на други директори на лечебни заведения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lareman
преди 4 месеца
не се накрадоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още