IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Бих подал оставка, когато премиерът я поиска

Ако не отстраня директора на болницата, ще ме обвинят в безстопанственост, каза Христо Хинков

10:04 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Бих подал оставка тогава, когато ми я поиска премиерът, който ме е назначил и бъде гласувана от парламента, който ме е излъчил като част от правителството. Това заяви здравният министър Христо Хинков, коментирайки призивите за оставката му след освобождаването на директора на „Пирогов” д-р Валентин Димитров. Не виждам основание да подавам оставка, аз си върша работата, заяви още министърът.

„Това, което трябва да направя – съм го направил. Няма как да се смята, че съм укорим за нещо, което всеки на моето място би направил”, каза Хинков.

„Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения на поста, който заемам, да бъдат съгласувани с политически лидери“, каза по bTV Хинков, след като вчера министърът на финансите Асен Василев обяви, че той трябва да подаде оставка, защото „блокира държавата“.

„Ако не взема тези решения по отношение на казуса „Пирогов“, може да бъда обвинен в безстопанственост. Затова правя този ход. Това, че това обърква някакви сметки и създава проблеми от политическо естество, аз не мога да го реша“, коментира министърът на здравеопазването.

Хинков обясни какви са откритите нарушения в „Пирогов“ след одитния доклад. По думите му има най-малко три различни казуса за обществени поръчки. „Те са за около милион, в особено големи размери си, но въобще не са проведени. Всъщност, това не са поръчки, а плащания за тези суми, които са без обществена поръчка. Някои са без пряко възлагане. Това е тежко нарушение на Закона за обществените поръчки. Всеки ръководител знае, че това е едно от най-сериозните нарушения в неговата работа", каза Хинков. 

Здравният министър коментира и казуса с дълга на „Пирогов“, който според МЗ е за 301 милиона лева. 

Директорът на спешната болница Валентин Димитров подчерта, че тези задължения са натрупани в период от 10 години и той няма как да е отговорен за натрупан дълг по време, когато той не е бил начело на лечебното заведение. 

„Имаме дълг, който трябва да се изплаща след две години. Всеки месец главницата е в размер на 250 хиляди лева. Аз не коментирам решенията на директора за консолидирането на предишни заеми. Аз само казвам, че състоянието на „Пирогов“ не е цветущо и не е на печалба", посочи министърът. 

От началото на 2023 година „Пирогов“ е на печалба, заяви отстраненият директор Валентин Димитров пред медиите тази сутрин.

За времето, за което съм начело на болницата, дружеството е на печалба. От началото до 31 октомври тази година печалбата е над един.

„Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, не чувствам вина", допълни д-р Валентин Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още