IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия отхвърли „донос-бонус“ и по-ниския праг за кешовите разплащания

Отпада и задължението заплатите в заведенията да се плащат по банков път, реши комисията на второ четене

17:52 | 30.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отхвърли на второ четене част от най-знаковите промени в измененията на Закона за Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени от Министерски съвет.

При гласуване в зала не беше прието едно от най-критикуваните предложения, станало известно като „донос-бонус“. Според него, ако в резултат на подадена информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства за укриване на данъци и осигуровки за не по-малко от 100 000 лева, 10% от сумата, събрана от НАП вследствие на сигнала, се предоставя като възнаграждение на лицето, което е подало информацията. Предложението беше отхвърлено без дебати.

Ожесточени спорове обаче предизвика планираната промяна на прага за разплащания в брой от 10 000 на 5000 лв.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ припомни, че промените, описани в съответния параграф от проекта за изменения, са една от мерките за изсветляване на ресторантьорския бизнес, вследствие на която браншът да запази намалената си данъчна ставка. В обсъждането думата взе и представител на Българската асоциация на заведенията, който повтори тезата на ресторантьорите, че с тях разговори за мерките не са били водени. 

Венеция Ангова от ПП-ДБ предложи да бъде направена промяна към по-плавна промяна на прага за кешови разплащания до 8000 лв., вместо до 5000 лв., но и това предложение беше отхвърлено. В крайна сметка депутатите подкрепиха това плащанията в брой да останат възможни до 10 000 лв.

Отхвърлена беше и идеята за задължително плащане на заплатите в ресторантьорския бранш само по банков път за заведенията с под 100 служители. Прие се обаче задължението заведенията с категория над една звезда да предлагат на клиентите си задължително плащане чрез пос терминал.

Бюджетната комисия потвърди на второ четене и предложението на Даниела Божинова от ПП-ДБ и група депутати да не бъде облагано с акциз производството и съхранението на бира в домашни условия за домашна консумация при количество до 100 литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още