IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри без дебати счетоводния закон на първо четене

Нови изисквания за многонационалните компании и по-високи санкции за фалшиво счетоводство одобриха депутатите

17:00 | 23.11.23 г.
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

На първо четене в пленарна зала бяха приети промените в Закона за счетоводството, които предвиждат въвеждането на нови изисквания към многонационалните групи и самостоятелни предприятия с приходи над 1,5 млрд. лв. за всеки от последните два отчетни периода, предава БТА. Промените, които бяха отхвърлени от бюджетна комисия, бяха приети с гласовете на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, като „за“ гласуваха 106 народни представители, 37 – „против“ и 15 се въздържаха. Промените бяха приети без дебати. 

Предвижда се многонационалните групи с консолидирани приходи над 1,5 млрд. лв. за всеки от последните два отчетни периода и самостоятелни предприятия, чиито приходи надвишават тази сума за всеки от последните два отчетни периода на базата на индивидуален годишен финансов отчет, да изготвят и публикуват информация по държави за платения от тях подоходен или корпоративен данък, както и друга, свързана с това информация.

Ако групата осъществява дейност в Европейския съюз само чрез дъщерни предприятия и клонове, те следва да публикуват и предоставят декларацията на крайното предприятие майка, а ако няма такава - да изготвят и публикуват декларация, съдържаща цялата информация, с която разполагат.

Промените дават възможност за осъществяване на обществен контрол върху това дали данъците се плащат там, където се генерират печалбите и целят да се насърчи корпоративната прозрачност и отговорност на предприятията, се посочва в мотивите на вносителя (Министерски съвет).

Депутатите приеха и много по-високи санкции за фалшиво счетоводство по препоръка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ръководителите, които допускат нарушения, ще се глобяват с между 5000 и 15 000 лв., вместо досегашните между 500 и 5000 лв., а глобата за фирмата е между 10 000 лв. и 20 000 лв. вместо досегашните от 2000 до 10 000 лв.

Срокът за предложения между двете четения е до 27 ноември (понеделник) включително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 23.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още