IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо счетоводителите са притеснени фирмите да се отчитат всеки месец пред НАП?

Вероятността да декларираме неверни данни е голяма, посочи Рая Петрова, председател на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия

13:04 | 05.07.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Финансовият министър Асен Василев предложи всеки месец фирмите да отчитат касовите си наличности пред Националната агенция за приходите. Ако данъчните установят, че сумите са съмнително високи, ще предприемат проверка.

Според Рая Петрова, председател на управителния съвет на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия, вероятността да декларираме неверни данни е голяма. „Компаниите имат право да отчитат своите фактури за разходи 12 месеца след тяхното издаване и да ползват съответно данъчния кредит. Отчитайки всеки месец без право на забава разходите, платени на каса, ще се усложни много процесът", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея ситуацията ще натовари фирмите с по-голяма административна тежест.

„Имаме предложение да декларираме касови наличности за предходния месец, ще видим дали ще се приеме“, съобщи Петрова и обясни, че представители на асоциацията вече са споделили притесненията си на среща с Асен Василев.

От Министерството на финансите настояват за промените с цел осветляване на сектора. Рая Петрова обаче е скептична, че това ще се случи и смята, че недобросъвестните данъкоплатци винаги ще намират начин за злоупотреби. "Да, чрез тези нови мерки със сигурност могат да се хванат диспропорции в различните видове бизнес, но нередовните фирми винаги ще си намират вратички или ще минават между капките", предупреди тя.

Петрова посочи, че ще има и глоби за фирмите, които закъсняват с нужната документация. „Някои фирми закъсняват не защото укриват нещо, а защото така се случва в живота. Според мен е нечестно да има глоби за закъснение и може би трябва отчетите първо да се направят за тримесечие. Тогава ще е по-добре", е предложението на председателя на ръководството на Асоциацията на счетоводителите и счетоводните предприятия.

Могат ли да се отчитат командировките на служителите всеки месец? Ще плати ли бизнесът по-висока цена, ако се приеме изискването на Министерството на финансите?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
Sharkys
преди 9 месеца
Т.е. всеки месец ще трябва да има годишно приключване. Въпросът е бизнесът или счетоводителите ще поемат този допълнителен разход във време и пари. Но, както казва шефът на НАП - ако хвърлиш фирмата си преди да е свършила ревизията е законно и напълно нормално а задълженията към фиска да ги плаща следващия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още