IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата френската икономика подкопава обещанието за растеж на Макрон

Франция цели да намали дефицита си до 4,4% от брутния вътрешен продукт

14:09 | 19.02.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Планът на френски президент Еманюел Макрон за промяна на дългосрочните икономически перспективи на Франция и възстановяването на дефицитните публични финанси среща затруднения, след като правителството намали оценките си за растежа, пише Bloomberg.

На фона на икономиката на еврозоната, която се доближава до стагнация, министърът на финансите Бруно льо Мер понижи прогнозата си за растежа тази година до 1% от 1,4% преди това. По-мрачните перспективи предизвикаха съкращаване на разходите с 10 млрд. евро (10,8 млрд. долара), за да може да бъде изпълнено обещанието за намаляване на бюджетния дефицит на страната.

„Отговорността ни задължава да действаме в точния момент със строгост, но без да прекаляваме, за да запазим контрола върху нашите публични финанси, дефицити и дългове“, заяви Льо Мер  в интервю за телевизия TF1 в неделя, за да съобщи за мерките.

Бюджетният министър заяви в понеделник, че е „много вероятно“ правителството да спести разходи на стойност над 12 млрд. евро през следващата година.

Влошаването на перспективите за Франция е голям удар за Макрон. До момента той се стремеше да подобри фискалната позиция на Франция без строги икономии или по-високи данъци, разчитайки вместо това на по-силен икономически растеж, който според него ще бъде подкрепен от бизнеса  и реформите на пазара на труда.

„Поемам ангажимент да не увеличавам данъците“, обеща Льо Мер. „Ние ги намалихме и няма да се отклоним от тази линия. Французите не могат да издържат на по-високи данъци", посочи той.

Подходът на Макрон вече е подложен на засилен контрол, след като разходите нараснаха значително по време на пандемията от Covid-19 и повторно по време на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна. През декември S&P Global Ratings запази мрачната перспектива за кредитния рейтинг на Франция и предупреди , че нещата може да се влошат в даден момент тази година, в зависимост от това как държавните разходи и икономическото представяне се отразяват на публичните финанси.

На въпроса дали се притеснява от потенциалното понижаване на рейтинга на страната при предстоящите оценки на рейтинговите агенции, бюджетният министър на Франция заяви пред телевизия France 2: „Решихме да не губим повече време, когато видяхме, че приходите изостават спрямо икономическия растеж, който вече се забавя. Мисля, че това трябва да убеди нашите партньори това колко сериозно е управлението на публичните ни финанси.“

Икономическата стратегия на Макрон също е подложена на натиск, след като безработицата се засили миналата година и компаниите от финансовия до строителния сектор се готвят за нови съкращения.

През септември Франция направи първа стъпка за справяне с високия дълг с 16 млрд. евро спестявания, за да намали дефицита си до 4,4% от брутния вътрешен продукт през 2024 г. от 4,9% миналата година. По-голямата част обаче се дължи на оттеглянето на огромната подкрепа за домакинствата и фирмите по време на енергийната криза, а планът разчиташе на по-силен икономически растеж.

„Това все още е положителен растеж, който обаче се случва в новия геополитически контекст“, заяви Льо Мер. Той посочи войните в Украйна и Близкия изток, забавянето в Китай и рецесията в Германия като фактори, оказващи влияние върху френската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Tikva007 Дърти копейнишки тролле, значи Франция поела към дъното, а? БВП на глава от населението във Франция - 46 K, а на "богатата" пPaccия - 13 K. Само нек'ви си 3 ПЪТИ И ПОЛОВИНА. Муахахахахаааа! За качеството на живота пък изобщо няма и сравнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
И Франция пое към дъното. Мазало! Само строги мерки на ЕК, като отварянето на границите за каффявата вълна и приемането на украйна в ЕС могат да оправят положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още