IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция се забави до най-ниското си ниво от две години

За резултата допринасят цените на енергията, храните и промишлените стоки

13:33 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Франция се е забавила повече от очакваното през януари, за да достигне най-ниското си ниво от началото на руската инвазия в Украйна, което е знак, че усилията на държавите в еврозоната да овладеят инфлацията са към своя край, предава Bloomberg.

Данните за втората по големина икономика в зоната с единна валута показват, че годишният ръст на цените във Франция се е забавил до 3,4% през януари от 4,1% през декември. Резултатът остана под медианната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за 3,6%.

Охлаждането на инфлацията до двегодишно дъно се дължи на забавянето на ръста на цените на енергията, храните и промишлените стоки, сочат данните на статистическата агенция Insee.

Инфлацията във Франция достига двугодишно дъно през януари. Графика: Bloomberg Инфлацията във Франция достига двугодишно дъно през януари. Графика: Bloomberg

Резултатите на Германия ще бъдат публикувани по-късно в сряда, а тези за цялата еврозона – в четвъртък, като се очаква и те да покажат подобна тенденция, която засилва залозите на инвеститорите, че Европейската централна банка ще започне да намалява лихвите си през април.

Централните банкери като цяло са по-предпазливи по отношение на разхлабването на политиката, като гуверньорът Кристин Лагард сигнализира, че лихвите вероятно ще бъдат понижени през лятото. Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че централните банкери ще следят актуалните данни и не е сигурно кога точно ще бъде направено първото намаление.

От ключово значение за решението ще бъде нивото на базисната инфлация, която премахва волатилните елементи като храните и енергоизточниците.

Въпреки че предварителните данни на Франция не отчитат този показател, те показаха, че инфлацията при услугите се е ускорила леко през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още