IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Франция ще се разрасне леко в началото на 2024 г.

Прогноза на Френската централна банка сочи ръст от 0,1%-0,2% през първото тримесечие

23:17 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Френската икономика ще излезе от шестмесечната стагнация с лек растеж в началото на 2024 г., сочат резултатите от месечното бизнес проучване на Френската централна банка, цитирани от Bloomberg.

Активността в сектора на услугите се засили през януари, но се промени незначително в производството. Бизнес лидерите, анкетирани в проучването на централната банка, очакват подем в индустрията и по-слаб ръст при услугите през февруари.

Френската икономика ще продължи да се разширява през първото тримесечие на 2024 г. Графика: Bloomberg Френската икономика ще продължи да се разширява през първото тримесечие на 2024 г. Графика: Bloomberg

Въз основа на тези резултати и други показатели, регулатора изчислява, че икономиката ще се разшири с около 0,1%-0,2% през първото тримесечие.

„Има леко забавяне, но ще избегнем мрачния сценарий, от който някои се страхуваха“, каза гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало в интервю за местния вестник Ouest-France, публикувано в четвъртък.

Франция показа по-голяма устойчивост от други европейски икономики миналата година, когато домакинствата и фирмите бяха затруднени от инфлацията, която се забърза през 2022 г. Но слабият растеж в началото на 2024 г. предполага, че възстановяването няма да е бързо.

Това затруднява президента Еманюел Макрон, който разчита на по-силен растеж, за да възстанови публичните финанси и да стимулира пазара на труда.

Все пак проучването на Френската централна банка показа и по-добри новини за инфлацията, тъй като по-малко компании са повишили цените през януари, отколкото по същото време през предходните две години.

Дьо Гало заяви, че за потребителите тенденцията на дезинфлация вече се разпространява навсякъде, макар и с малко по-бавно темпо при услугите, отколкото при стоките. Той припомни, че напредъкът в справянето с инфлацията ще позволи на Европейската централна банка да започне да намалява лихвите в даден момент тази година.

„Ще намалим лихвите, когато перспективите за инфлация се задържат стабилно около 2%", коментира той. "Използваме нашата преценка, основана на редица данни, които включват и промените в икономическата активност."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още