IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде в света ще расте най-бързо богатството през следващото десетилетие?

Страната се възползва от статута си на световен производствен център

11:24 | 22.02.24 г.
Снимка: Maika Elan/Bloomberg
Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Виетнам ще постигне най-големия в света ръст на богатството през следващото десетилетие със затвърждаването на статута му на световен производствен център, показва доклад на компанията за данни за световното богатство New World Wealth и на консултантската компания в областта на миграцията на инвестициите Henley & Partners, цитиран от CNBC.

Според прогнозите южноазиатската страна ще отбележи ръст на богатството от 125% през идните десет години, казва анализаторът от New World Wealth Андрю Амойлс. Това ще бъде най-голямото увеличение на богатството сред всички страни в света от гледна точка на брутен вътрешен продукт на глава от населението и брой на милионерите, сочи анализът на компанията.

„Виетнам става все по-популярна производствена база за мултинационални компании в областта на технологиите, автомобилната индустрия, електрониката, дрехите и текстила“, казва Амойлс.

Индия, която се очаква да се превърне в трета по големина икономика в света до 2027 г., заема второто място с очакван ръст на богатството от 110%, допълва той.

Виетнам, където има 19 400 милионери и 58 души, чието богатство се оценява на стотици милиони долари, е смятан за относително безопасна страна в сравнение с други държави в Азиатско-Тихоокеанския регион, а това дава на компаниите допълнителен стимул да изграждат производствени операции в страната.

Стратегическата локация на страната, която споделя сухопътна граница с Китай и е близо до големи морски търговски маршрути, ниските разходи за труд и наличието на инфраструктура, която подкрепя износа, превръщат Виетнам в „основна дестинация“ за международни инвестиции, се казва в доклад на компанията McKinsey.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Виетнам през 2023 г. се забави до 5,05% спрямо 8,02 на сто през 2022 г. заради по-слабото глобално търсене и блокирането на публични инвестиции. Промишленото производство съставлява една четвърт от БВП на страната.

Само преди десет години БВП на Виетнам на глава от населението е бил около 2190 долара, а сега почти се е удвоил до 4100 долара, сочат данни на Световната банка.

„Виетнам се развива бързо и по-голямата част от населението се възползва от това“, казва Анди Хо, главен инвестиционен директор на компанията VinaCapital Group.

Магнит за ПЧИ?

Виетнам се възползва също от продължаващото напрежение в областта на търговията между САЩ и Китай, като много мултинационални компании диверсифицират промишленото си производство към Виетнам в рамките на стратегията си „Китай плюс едно“, а това носи на страната последователно силни преки чуждестранни инвестиции. Те са се повишили с 32% спрямо година по-рано до 36,6 млрд. долара през 2023 г.

Преките чуждестранни инвестиции водят до добри работни места, които плащат прилични заплати и позволяват на милиони виетнамци да подобрят качеството на живота си, казва Хо.

Растежът във Виетнам е стимулиран от водената от износа индустриализация чрез три вълни на преки чуждестранни инвестиции през последните три десетилетия. Страната е на ръба на четвърта вълна, казва Брайън Лий, икономист и вицепрезидент на компанията Maybank.

Рискови фактори

Но има и някои проблеми, които може да блокират ускоряващия се растеж на Виетнам.

Работната ръка в страната ще има нужда от обучение, за да отговори на търсенето в сложни производствени дейности, изискващи високи умения, казва Лий.

„Може да се направи повече за извличане на максимална полза от производството чрез по-тясно сътрудничество между чуждестранни компании и техните местни партньори“, допълва той.

Продължителна рецесия в света също може да има последици за търсенето от потребителите на развити пазари, което на свой ред може да засегне производствения сектор във Виетнам и износа на страната, счита Хо. „Рязко обезценяване“ на валутата също може да осуети развитието на страната, допълва той.

Но според Хо Виетнам ще се справи с предизвикателствата, които може да възникнат в бъдеще. „Трябва да се случи нещо много голямо, за да отклони страната от сегашния ѝ път на растеж“, счита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 22.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още