IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам повиши отношенията си със САЩ до нивото с Китай

Vietnam Airlines може да подпише договор с Boeing за доставка на 50 самолета 737 Max в сделка за 10 млрд. долара

17:43 | 10.09.23 г. 3
Американският президент Джо Байдън в началото на двудневното си официално посещение във Виетнам. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън в началото на двудневното си официално посещение във Виетнам. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън осигури сделки с Виетнам за полупроводници и полезни изкопаеми, а стратегическата страна в Югоизточна Азия повиши отношенията си с Вашингтон до най-високия си дипломатически статут наред с Китай и Русия, предава Ройтерс.

САЩ се стремят към повишаването на статута от месеци, тъй като смятат страната за ключова в стратегията им за обезопасяване на световните вериги за доставка от свързаните с Китай рискове.

Половин век след дългия и жесток конфликт от ерата на Студената война Байдън пристигна в Ханой и беше посрещнат със специална церемония, организирана от управляващата Комунистическа партия и включваща ученици, които развяваха американски знамена и гвардейци, носещи пушки с щикове.

Байдън отбеляза предприетите стъпки към подобряване на отношенията. „Можем да очертаем 50-годишен път на подобряване на отношенията между страните ни – от конфликт към нормализиране и до този нов по-висок статут“, каза той.

Виетнам трябва да лавира заради студените отношения между Вашингтон и Пекин, докато се стреми да затвърди собствената си позиция в международната икономическа конкуренция.

Високопоставени китайски представители, вероятно и президентът Си Дзинпин, се очаква да посетят Виетнам през идните дни или седмици, докато Ханой се стреми да запази добри отношения с всички суперсили, съобщават официални представители и дипломати.

Освен това дългогодишните отношения на Виетнам с Русия са подложени на изпитание заради войната в Украйна, включително разговорите с Русия за нов договор за оръжейни доставки, които може да доведат до американски санкции.

Документи, видени от Ройтерс, свидетелстват за разговори за кредитен инструмент, който Русия ще предостави на Виетнам за покупка на тежко оръжия, включително самолети, хеликоптери, изтребители, противокорабни ракети.

Един от документите, писмо, изпратено през май от виетнамския премиер Фам Мин Чин до руското правителство, показва интерес към възможна нова сделка.

Виетнамски висш военен е потвърдил автентичността на писмото и разговорите за нов кредитен инструмент на стойност 8 млрд. долара за закупуване на тежкото въоръжение.

Ханой води сходни разговори с много доставчици на оръжие, включително САЩ. През последните седмици Виетнам проведе няколко срещи на високо равнище в областта на отбраната с висши руски представители.

Повишаването на отношенията със САЩ ще включва измерение в областта на сигурността, каза Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност, пред репортери в неделя в самолета на Байдън за Виетнам от срещата на върха на Г-20 в Индия.

Той допълни, че не може да оповести оръжейни сделки на този етап, но подчерта, че САЩ и партньорите им може да предложат на Виетнам помощ за диверсифициране на руските военни доставки. Файнър допълни, че Виетнам реагира положително на предложението.

Това ще помогне на Виетнам да намали военната си зависимост от Москва, „отношения, в които според нас те се чувстват все по-неудобно“, отбеляза той.

Посещението на Байдън се случва в момент, когато двустранните търговски и инвестиционни отношения се разрастват, а назряващият от дълго време териториален спор между Виетнам и Китай се разпалва в Южнокитайско море.

Подчертавайки нарастващото значение на Виетнам като „френдшоринг“ (от англ. дума friend –приятел – бел. ред.) дестинация за американските технологични компании, ръководители на Google, Intel, Amkor, Marvell, GlobalFoundries и Boeing се очаква да проведат срещи в понеделник с виетнамски технологични ръководители и държавния секретар Антъни Блинкен в Ханой.

Но полупроводниците са в центъра на плана за действие по време на посещението на Байдън, заяви американски представител.

По-голяма подкрепа за обучаване на квалифицирани служители също е част от сделката, тъй като Виетнам е изправен пред голям недостиг на инженери в сектора на чиповете.

Друг ключов въпрос е укрепването на веригите за доставка на важни полезни изкопаеми, особено редкоземни елементи, от които Виетнам има най-големи залежи в света след Китай, съобщават официални представители.

Vietnam Airlines ще подпише първоначално споразумение за закупуване на около 50 самолета Boeing 737 Max в сделка за 10 млрд. долара, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Bloomberg.

Изпитващата затруднения авиокомпания планира да подпише меморандум за разбирателство при посещението на Байдън във Виетнам, заявиха хората, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията е от частен характер.

Неокончателното предложение, което ще донесе милиарди долари на Boeing, ще позволи на националния авиопревозвач да замени над 40 самолета Airbus A321 от по-старо поколение. Всяка поръчка ще бъде счетена за пробив за Boeing, тъй като в момента Vietnam Airlines има само самолети Airbus.

Авиокомпанията обмисля поръчка на 50 самолета A321neo на Airbus, съобщи Bloomberg през юни. Тя оперира и 20 по-нови самолета А321neo.

Сделка с Vietnam Air ще последва споразумение, постигнато при визитата на тогавашния президент Барак Обама през 2016 г. в страната от Югоизточна Азия, когато нискотарифната авиокомпания Vietjet Aviation подписа договор за 100 самолета 737 Max на стойност 11,3 млрд. долара. Две години по-късно тя удвои поръчката си.

Подобно на много други авиопревозвачи в Азия Vietnam Airlines изпита затруднения по време на пандемията от COVID-19 и се възстановява бавно, тъй като границите в региона бяха отворени по-късно, отколкото в други части на света. Авиокомпанията е изгубила пари във всяко тримесечие от началото на 2020 г.

Vietnam Airlines обяви загуба след данъци от 1,3 трлн. донга (54 млн. долара) спрямо 2,6 трлн. донга през същия период миналата година, когато вътрешните пътувания се увеличиха.

Загубите за 2022 г. достигнаха 10,1 трлн. донга заради растящите цени на горивата и волатилността на обменния курс. Компанията постигна приходи от 71 трлн. донга, около 70% спрямо нивата през 2019 г.

Финансовото положение на компанията може да я затрудни да финансира голяма поръчка и тя вероятно ще бъде изправена пред предизвикателства да получи доставки на нови самолети в краткосрочен план. Както Airbus, така и Boeing са продали повечето си производствени слотове до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 10.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
RoyBatty
преди 7 месеца
Защо няма статия за българската фирма от която са откраднати 12 милиона ? ... И КОЯ е фирмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 7 месеца
валутата е виетнамски донг , или виетнамски донги , а не дунги ... :))) ... ейрбъси нема до края на десетилетието и отвъд , ако ще и с 2 палета евра да идеш и да се тръшкаш като възрожденец пред паметник ... предплащаш и чакаш ... !! ... а тукашните митрофанитчета дрънкат за едни Ф16-ки дето сме на опашката за тях и ще ги имаме много скоро ... су-тата ги дарихме за благородна кауза , а миг-овете ще ги фърляме в надин заради пРезидента , че нема къде да се фоти след мандата пред електората .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още