IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност оставя нагласите на германските потребители потиснати

Индексът, измерващ потребителските нагласи на GfK, се повишава леко до минус 29 пункта през март

15:23 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нагласите на германските потребители вероятно ще се стабилизират през март, макар и на ниски нива, тъй като домакинствата са изправени пред голяма несигурност, свързана с трайно високите цени и слабите прогнози за най-голямата икономика в Европа, сочат данните от проучване, публикувано във вторник и цитирано от Ройтерс.

Индексът, измерващ потребителските нагласи на GfK и Нюрнбергския институт за пазарни решения (NIM), се повишава леко до минус 29 пункта за март от ревизирани минус 29,6 предходния месец, в съответствие с прогнозата на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

„Има голяма несигурност сред потребителите. В допълнение към цените, които се повишават непрестанно, по-слабите прогнози за германската икономика тази година вероятно са още една от ключовите причини за това “, заяви Ралф Бюркъл, експерт в NIM.

Германското правителство наскоро понижи перспективата си за икономическия растеж през тази година до едва 0,2% от 1,3% преди това.

„Засега Германия трябва търпеливо да изчака икономическото възстановяване “, заяви той, което означава, че бързо възстановяване на потребителските разходи вероятно няма да се случи скоро.

Въпреки че очакванията за доходите през февруари се повишават до най-високата си стойност от февруари 2022 г. насам, желанието на потребителите да купуват все още е много слабо, тъй като домакинствата остават предпазливи по отношение на големите покупки, твърдят от GfК.

Показатели от проучването на Gfk за март.Таблица: Ройтерс/Gfk Показатели от проучването на Gfk за март.Таблица: Ройтерс/Gfk

Индикаторът за потребителските нагласи прогнозира развитието на реалното частно потребление през следващия месец.

Стойност на показателя над нулата показва засилване на потреблението на годишна база, докато такава под нулата е сигнал за свиване.

Според GfK промяна с един процентен пункт в показателя съответства на годишна промяна от 0,1% в индивидуалното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още