IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските настроения в САЩ отчитат спад за първи път от три месеца насам

Понижението в рамките на месеца е най-голямото от март 2020 г.

19:30 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските нагласи в САЩ изгубиха своя положителен темп в края на февруари, тъй като настоящите виждания за икономиката и перспективите се влошават, отбелязвайки обрат спрямо първите дни от месеца, който се наблюдаваше повишаване на оптимизма, съобщава Bloomberg.

Индексът на настроенията на потребителите се понижи до 76,9 пункта спрямо предварителните оценки за 79,6 пункта, става ясно от ново проучване на Университета на Мичиган. Спадът в рамките на месеца е най-големият от март 2020 г.

Предварителните изчисления, които включват анкети до 14 февруари – показаха, че индексът е нараснал до най-високото си ниво от юли 2021 г.

Цените на бензина се повишиха значително към края на месеца, но проучването не уточнява какво е довело до толкова голямо влошаване на настроенията до 26 февруари, когато бяха събрани окончателните отговори.

Потребителите очакват цените да се повишат с годишен темп от 3% през следващата година спрямо прогнозираните през януари 2,9%. Те смятат че разходите ще се повишат с 2,9% през следващите 5 до 10 години, като тук няма промяна спрямо предходния месец.

Потребителските настроения в САЩ неочаквано се понижават през февруари. Графика: Bloomberg Потребителските настроения в САЩ неочаквано се понижават през февруари. Графика: Bloomberg

Въпреки спада настроенията до голяма степен се подобряват през последните две години, тъй като инфлацията се охлажда без особени щети за икономиката.

„Потребителите забелязаха малко промени в състоянието на икономиката от началото на новата година и изглежда са сигурни, че инфлацията ще продължи по благоприятна траектория“, коментира Джоан Сю, ръководител на изследването.

Промяната в настроенията през февруари се различава в зависимост от политическата принадлежност. Възгледите сред републиканците показват подобрение до най-високото ниво от средата на 2021 г. Тези на демократите се влошават най-много от юни 2022 г.

Показателят за текущите условия пада през миналия месец до 79,4 пункта, а мярката за очакванията се понижава до 75,2 пункта спрямо януари. Условията за закупуване на дълготрайни стоки са облекчени, както и очакванията на потребителите за личните им финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още