IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ расте с по-малко от първоначалните оценки в края на 2023 г.

Потребителските разходи междувременно са нараснали с 3%, което представлява по-бърз темп от предходните прогнози

17:37 | 28.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се е увеличил с по-малко спрямо първоначалните оценки през четвъртото тримесечие на 2023 г., показват ревизирани данни, цитирани от Bloomberg.

Американската икономика се е разширила с ревизиран темп от 3,2% на годишна база през тримесечието в сравнение с предишната оценка за 3,3 на сто. Потребителските разходи междувременно са нараснали с 3%, което представлява по-бърз темп от предходните прогнози, става ясно от данни на Бюрото за икономически анализи.

Инфлацията е преразгледана в посока нагоре.

Миналата година икономиката на САЩ се разшири с 2,5%, отбелязвайки ускорение спрямо 2022 г. и далеч надминавайки темпа в еврозоната и Япония.

В крайна сметка резултатите изненадаха много икономисти, които очакваха САЩ да изпаднат в рецесия след агресивното покачване на лихвите от страна на Федералния резерв. Вместо това стабилният пазар на труда подкрепи потребителските разходи и поддържаше икономиката на положителна територия.  

Макар икономистите до голяма степен да очакват растежът да се охлади донякъде тази година, тъй като високите разходи по заемите ограничават търсенето на домакинствата и бизнес инвестициите, те все още очакват, че САЩ могат да избегнат спад.

Коригираните спрямо инфлацията крайни продажби на частните местни купувачи, ключов показател за базовото търсене, се увеличиха повече от първоначалните оценки.

„Всичко това показва по-голям растеж на вътрешното търсене, отколкото се смяташе досега, и по-гореща икономика като цяло“, коментира данните Джеймс Найтли, старши икономист в ING.

Предпочитаният от Фед показател за инфлацията – индексът на цените на личните потребителски разходи – се повиши с 1,8% годишен темп през четвъртото тримесечие. С изключение на храната и енергията, показателят расте с темп от 2,1%.

Отделен доклад, публикуван в сряда, очерта най-големия търговски дефицит на САЩ за последните шест месеца. Дефицитът през януари отразява увеличението на вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още