IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Услугите са тласнали производствените цени в САЩ към ръст през януари

Ускорението на инфлацията може да отложи началото на лихвените понижения от Фед

18:08 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените, които производителите на стоки и услуги в САЩ получават за своите продукти, са се повишили повече от очакваното през януари, подкрепени от значителното ускорение на инфлацията при услугите, подчертавайки упорития ѝ характер, пише Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,3% през януари спрямо декември, сочат данни на Министерството на труда в петък. На годишна база показателят е нараснал с 0,9%, също надхвърляйки прогнозите.

Т. нар. базисен индекс, който изключва волатилните компоненти като хранителните продукти и енергоизточниците, се е повишил с 0,5% спрямо предходния месец и с 2% на годишна база, като и двата резултата се по-високи от прогнозираните.

Напредъкът отразява ръстовете в категориите на услугите, включително за болнична и извънболнична помощ и при портфолио мениджмънта.

Трейдърите намалиха очакванията си за понижение на лихвените проценти, като смятат, че има едва 25% вероятност за промяна през май.

След като отделен доклад тази седмица отчете ръст при индекса на потребителските цени в началото на годината, данните за цените на производител потвърждават мнението, че Федералният резерв ще отложи понижението на лихвените проценти, докато централните банкери не се убедят, че инфлацията е овладяна.

„Данните за инфлацията вероятно ще притеснят Фед“, коментира в бележка Бил Адамс, главен икономист в Comerica Bank. „Инфлацията набра скорост през последните няколко години и натискът в много части на икономиката остава упорит въпреки по-ниските цени на бензина, основните хранителни продукти и дълготрайните стоки.“

Една от причините икономистите във Фед и на Wall Street да анализират доклада за цените на производител е, че няколко категории от него дават информация за предпочитаната от Фед мярка за инфлация - ценовия индекс на личните потребителски разходи (PCE). Януарският доклад за PCE индекса ще бъде публикуван по-късно този месец.

Като изключим цените на хранителните, енергийните и търговските услуги, което е още по-слабо волатилен измерител, цените на производител са се увеличили с 0,6%, отбелязвайки най-сериозния си месечен ръст за една година.

Разходите за преработени стоки за междинно търсене, които отразяват цените на по-ранен етап в производствения процес, са се понижили за четвърти месец през януари заради поевтиняването на енергоизточниците. С изключение на храните и енергоизточниците, преработените стоки за междинно търсене са поскъпнали с 0,3%, най-много от май 2022 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още