IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ се е свило през януари за първи път от три месеца

С изключение на автомобилите, производството е намаляло с 0,6% спрямо декември, като това е най-големият спад на показателя от март

18:42 | 15.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричното производство в САЩ се понижава през януари за първи път от три месеца, отразявайки спада в производството на моторни превозни средства, машини и метали, съобщава Bloomberg.

Спадът от 0,5% в промишлената продукция контрастира с ръста от 0,1% месец по-рано, става ясно от данни на Федералния резерв.

Общото промишлено производство, което включва мини и фирми за комунални услуги, спада с 0,1% през януари, тъй като тежкото зимно време доведе до забавяне на миннодобивната дейност.

Производството на моторни превозни средства и части спада с 0,2% след силно възстановяване през предходните два месеца на фона на края на стачката на United Auto Workers през октомври.

С изключение на автомобилите, производството е намаляло с 0,6% спрямо декември, като това е най-големият спад на показателя от март. В това отношение показателят отчита четвърти пореден месечен спад.

Скорошни проучвания обаче показват, че най-лошото от негативната серия е към своя край. Фабричният индекс на Института за управление на доставките се изкачи до 15-месечен връх през януари, когато е отчетен най-голям дял на мениджърите по поръчките от април, които декларират по-високи нива на поръчки.

Отделни регионални проучвания в четвъртък показаха по-бавен темп на свиване на производството в щата Ню Йорк през февруари и първото разширяване на дейността на фабриките в района на Филаделфия от шест месеца.

Все още високите разходи по заемите и бавните експортни пазари рискуват да попречат на устойчивото възстановяване на производството.

Фабричното производство в САЩ се понижава за първи път от октомври. Графика: Bloomberg Фабричното производство в САЩ се понижава за първи път от октомври. Графика: Bloomberg

Докладът на Фед очерта спад във фабричното производство на бизнес оборудване, материали и строителни материали в САЩ, докато производството на потребителски стоки се увеличава за трети пореден месец.

Анализът на Фед също така показа скок в производството на фирмите за комунални услуги, тъй като ниските температури през месеца повишиха търсенето на отопление. Добивът е намалял най-много от близо три години, също отчасти поради лошите метеорологични условия, което доведе до спад в добива на петрол и газ.

Процентът на активния капацитет във фабриките намаля до 76,6%, най-ниското ниво от април 2021 г. Общото ниво на използвания капацитет в индустрията се понижи до 78,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още