IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат най-сериозното свиване на търговския си дефицит от 14 години

Дефицитът възлиза на 773,4 млрд. долара на годишна база през 2023 г.

17:45 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговският дефицит на САЩ се е свил най-сериозно от 14 години насам миналата година, тъй като стойността на вносните стоки е намаляла, а излишъкът при услугите се е разширил, пише Bloomberg.

Търговският дефицит се е свил с близо 19% до 773,4 млрд. долара на годишна база от рекордните си нива през 2022 г., показват данните на Министерството на търговията в сряда.

През декември дефицитът в търговията със стоки и услуги на САЩ леко се разшири спрямо предходния месец, до 62,2 млрд. долара, като резултатите не са коригирани спрямо инфлацията.

Търговският дефицит на САЩ се е свил за първи път от четири години насам и отразява усилията на компаниите да ограничат натрупването на запаси, като свият търсенето на вносни стоки. Навиците за харчене на американските потребители са останали ориентирани към услуги и преживявания след пренасищането със стоки.

По-малкият търговски дефицит допринесе и за икономическия растеж. Нетният износ е увеличил брутния вътрешен продукт (БВП) в продължение на седем тримесечия. От третото тримесечие на 2020 г. до началото на 2022 г. търговията води до спад на БВП на страната.

Коригиран спрямо инфлацията, дефицитът в търговията със стоки се е свил до 82,8 млрд. долара през декември в сравнение с месец по-рано.

От доклада на Министерството става ясно, че стойността на вноса е спаднала с 3,6%, докато износът на стоки и услуги е нараснал с 1,2%.

По-сложната глобална картина се вижда при данните за търговията на страната с Китай от миналата година, които отчитат дефицит от 27% до некоригираните 279,4 млрд. долара, или най-малкият такъв от 2010 г. насам.

В същото време дефицитът с Мексико е нараснал до рекордните 152,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още