IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на фабричната активност в САЩ се ускорява през февруари

Мярката за производството и заетостта във фабриките падна до най-ниските си нива от юли

18:30 | 01.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричната активност в САЩ се свива с по-бързи темпове през февруари, тъй като поръчките, производството и заетостта отчитат спад, което предполага, че производството се бори да постигне някаква положителна инерция, съобщава Bloomberg.

Измерителят на производството на Института за управление на доставките (ISM) падна с 1,3 пункта до 47,8 пункта през февруари спрямо отчетения месец по-рано 15-месечен връх. Границата от 50 пункта разделя зоната на свиване от тази на растеж.

Търсенето намаля през февруари след най-големия месечен ръст на новите поръчки от повече от три години. Мярката за производството и заетостта във фабриките падна до най-ниските си нива от юли.

Последните данни представляват неуспех за мениджърите на покупките и доставките, които по-рано изразиха оптимизъм, че производството в САЩ е на прага на разширяване, след като беше заседнало в територия на свиване от края на 2022 г.

„Търсенето е в ранен етап на възстановяване и изпълнението на производството е относително стабилно в сравнение с януари, тъй като компаниите започват да се подготвят за експанзия“, коментира Тимъти Фиоре, председател на Комитета за проучване на производствения бизнес към ISM. „Доставчиците продължават да имат капацитет, но показват признаци на затруднения, което се дължи отчасти на техните вериги на доставка на суровини“, добавя той.

Осем производствени сектора отчетоха растеж миналия месец, воден от облеклото, неметалните минерални продукти и първичните метали.

Фиоре казва, че се чувства доста уверен, че производството ще достигне територия на разширяване през март или април след 16 месеца на свиване.

„Чувствам, че всичко върви в правилната посока“, изтъква по време на разговор с журналисти.

Данните на ISM също показват, че фабричните запаси са се свили с по-бързи темпове през миналия месец, отколкото в началото на годината, което сигнализира, че фирмите поддържат запасите си ниски. Мярката за клиентските запаси също се свива, макар и с по-бавни темпове.

Индексът на цените, платени за материали, показва, че разходите нарастват с по-бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още