IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-нисък БВП на глава от населението в ЕС

Люксембург и Ирландия са на първите места в евросъюза, но резултатите им се дължат на международни компании и трансгранични работници

13:48 | 26.03.24 г. 2
Източник: Pexels
Източник: Pexels

През 2023 г. България е страната в ЕС с най-нисък брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, изразен в стандартите на покупателната способност, сочат данни на Евростат. Най-високо е нивото на БВП в Люксембург – 240%.

През 2023 г. между държавите от ЕС се наблюдават значителни разлики в БВП на глава от населението според стандартите на покупателната способност. Най-високи нива са отчетени в Люксембург и Ирландия (съответно 140% и 112% над средното за ЕС), далеч преди Нидерландия (30% над средното за ЕС), Дания (+28%) и Австрия (+23%).

За разлика от тях, България регистрира най-ниския БВП на глава от населението – 36% под средното за ЕС, следвана от Гърция (33%) и Латвия (29%).

Източник: Евростат Източник: Евростат

Обяснение на резултатите

Високият БВП на глава от населението в Люксембург се дължи отчасти на големия дял на трансграничните работници, които се отчитат в общата заетост в страната, посочват от Евростат в методологическите си бележки. Въпреки че допринасят за БВП, те не се вземат предвид като част от местното население, данните за което се използват за изчисляване на БВП на глава от населението.

Високият резултат на Ирландия се обяснява отчасти с наличието на големи мултинационални компании в страната, притежаващи интелектуална собственост. Свързаното с тези активи производство допринася за БВП, но голяма част от доходите, получени от това производство, се връщат на крайните собственици на дружествата в чужбина. 

Окончателните данни ще бъдат обявени през юни 2024 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 месец
Интересна еволюция е претърпяла милата ни Родина под мъдрото ръководство на ЕК, защото през 1988 г., под мъдрото ръководство на ЦК, по този параметър България и на 27 място в Света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
bobopopov
преди 1 месец
Еврозона ли? Шенген ли?В Африка няма да ни вземат с тези показатели.Политиците ни ,освен да лъжат и откраднат друго не правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още