IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жизненият стандарт на Острова расте с успокояването на инфлацията

Данните потвърдиха и че Великобритания е изпаднала в лека рецесия в края на миналата година

11:13 | 28.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Жизненият стандарт във Великобритания се възстановява до най-високото си ниво от над две години към края на 2023 г., докато инфлацията отслабва, а работниците се радват на увеличения на заплащането, съобщава Bloomberg.

Реалният разполагаем доход на глава от домакинството се е увеличил с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2023 г., което е рязка разлика спрямо ревизирания спад от 0,3% през третото тримесечие, съобщи Националната статистическа служба в четвъртък.

Това е най-високото ниво от третото тримесечие на 2021 г., преди финансите на домакинствата да бъдат ударени от енергийния шок и двуцифрената инфлация. Разполагаемите доходи като цяло са нараснали с 0,7%.

Данните потвърдиха и че Великобритания е изпаднала в лека рецесия в края на миналата година. По-скорошни данни показват, че ръстът се е ускорил отново през януари и ще се засили през следващите месеци, тъй като финансите на домакинствата се възстановяват.

„Реалният разполагаем доход на домакинствата ще продължи да расте през тази година поради по-ниската инфлация и тласъка от по-нататъшни намаления на националния осигурителен данък“, казва Ашли Уеб, британски икономист в Capital Economics. „Индикаторите към момента показват, че икономиката вероятно е излязла от рецесия през първото тримесечие и икономическото възстановяване вече е в ход“.

Великобритания и Германия изостават от държавите от Г-7 във възстановяването си от пандемията Covid-19. Обединеното кралство преживя най-лошия инфлационен шок в групата. Това кара Английската централна банка да е по-малко склонна от Федералния резерв и ЕЦБ да започне с намаляване на лихвите, които остават на 16-годишен връх.

Втората оценка на статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) за четвъртото тримесечие потвърди, че Обединеното кралство е претърпяло техническа рецесия след свиване с 0,3% през последните три месеца на годината. Коефициентът на спестявания се повишава до 10,2% през четвъртото тримесечие от 10,1% през трите месеца до края на септември.

Въпреки това последните данни показват, че британската икономика започва да се възстановява от спада си, като показателите за продажби на дребно и жилища показват признаци на подобрение, а БВП нараства със скромните 0,2% през месец януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още