IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява умерено през февруари

Ръстът на разходите за услуги извън жилищния сектор се е забавил значително

15:53 | 29.03.24 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Потребителските цени в САЩ са се увеличили умерено през февруари, а ръстът на разходите за услуги извън жилищния сектор се е забавил значително. Данните поддържат вероятността за понижение на лихвите от Федералния резерв през юни на масата, съобщава Ройтерс.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE) се е повишил с 0,3% през февруари, съобщи Бюрото за икономически анализи към Министерството на търговията в петък. Данните за януари бяха ревизирани нагоре до ръст от 0,4% вместо 0,3%, както беше съобщено по-рано.

През 12-те месеца до края на февруари инфлацията се е ускорила до 2,5% след увеличение от 2,4% през януари. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха индексът да нарасне с 0,4% на месечна и с 2,5% на годишна база.

Ценовият натиск отслабва, въпреки че темпът се забавя още от първата половина на миналата година.

Представителите на Фед миналата седмица оставиха основната лихва без промяна в текущия диапазон от 5,25%-5,50%, след като го повишиха с 525 базисни пункта от март 2022 г.

Централните банкери предвиждат три намаления на лихвите тази година. Финансовите пазари очакват първото да е през юни. Представителят на Фед Кристофър Уолър каза в сряда, че "няма защо да бързаме да намаляваме основния лихвен процент" в момента, но не изключи съкращаване на разходите по заемите по-късно през годината.

Като се изключат волатилните компоненти на храните и енергоизточниците, индексът на PCE се е увеличил с 0,3% миналия месец. Това следва ревизирано нагоре увеличение от 0,5% през януари. По-рано беше съобщено, че така нареченият основен PCE индекс се е покачил с 0,4% през януари.

Основната инфлация нарасна с 2,8% на годишна база през февруари след ръст от 2,9% през януари. Фед взима предвид PCE индекса като измерител за инфлацията. Необходими са месечни показания за инфлация от 0,2% продължителен период на времето, за да се върне инфлацията към целта.

Инфлацията при PCE услугите, без да се включват енергията и жилищното строителство, е била 0,2% миналия месец след скока от 0,7% през януари. Централните банкери следят т.нар. супербазисна инфлация, за да преценят напредъка си в борбата с инфлацията.

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, са скочили с 0,8% миналия месец след увеличение с 0,2% през януари, показва още докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още