IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур е най-доброто място в света за правене на бизнес

Гърция е страната, която подобрява най-значително бизнес средата си, според индекс на EIU

11:05 | 02.04.24 г.
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Сингапур, Дания и САЩ са най-добрите места в света за правене на бизнес, сочи класация на Economist Intelligence Unit за бизнес средата, цитирана от CNBC.

„Сингапур ще остане най-доброто място в света за правене на бизнес, както през последните 16 години“, коментира ръководителката на прогнозите и анализаторка за Европа в EIU Прианти Рой.

Факторите, които правят южноазиатската страна водеща бизнес дестинация, са политическата ѝ стабилност и вниманието на правителството върху помощта за местните компании от частния сектор да се модернизират в технологично отношение, допълва тя.

Индексът на EIU оценява привлекателността за правене на бизнес на 82 страни и територии, измерена въз основа на индикатори като инфлация, разходи за живот, икономически растеж и фискални политики.

Индексът подсказва също кои икономики са в по-добра позиция за растеж от други и е „ефективен начин да се установи къде скоро може да се очаква ръст на инвестициите“, отбелязват анализаторите на EIU.

Дания и САЩ заемат съответно второ и трето място в класацията. Дания, с нейните „стабилни макроикономически основи“ и висококачествен транспорт и дигитална инфраструктура, е една от най-привлекателните локации за бизнес в света, отбелязва Рой.

Пазарните възможности ще останат благоприятни в САЩ, особено с малкото ограничения за търговия в чужбина и инвестиции в САЩ, счита тя.

„Според прогнозите Сингапур, Дания и САЩ ще бъдат страните с най-добра бизнес среда през идните пет години“, сочи докладът.

Германия и Швейцария заемат съответно четвърто и пето място, а Канада, Швеция, Нова Зеландия, Хонконг и Финландия допълват топ десет на най-добрите места в света за правене на бизнес.

„Всички те са развити икономики и имат дългогодишно силно представяне в нашия индекс, затова обичайно са сигурен залог за инвестиции“, отбелязват авторите на доклада, но предупреждават, че ръстът на брутния вътрешен продукт на тези страни вероятно ще остане стабилен и относително бавен.

Гърция, Катар и Индия са страните с най-голям напредък в индекса. Гърция е постигнала най-голямото подобрение на бизнес климата в класацията на EIU благодарение на осъществените от пробизнес ориентираното правителство реформи, сочи докладът.

Реформите за свободен пазар, обещани от президента на Аржентина Хавиер Милей, целящи да засилят частното предприемачество и да привлекат чуждестранни инвестиции, изстрелват страната до второто място сред икономиките с най-голямо подобряване на бизнес средата.

Индия, която е на трето място сред страните с най-голямо подобрение на бизнес средата, е единственият пазар на единична страна, който предлага потенциал за растеж, сравним с този на Китай, отбелязват авторите на доклада и допълват, че младото население на страната говори добре за работната ѝ сила и търсенето в бъдеще.

В десетката попадат още Ангола, Катар, Кения, Доминиканската република, Венецуела, Литва и Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още