IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch запази кредитния рейтинг на Израел на ниво А+

Агенцията предупреждава, че има риск от ескалация на войната и несигурност пред икономическите перспективи

20:25 | 02.04.24 г.
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Fitch Ratings запази кредитния рейтинг на Израел на ниво А+ и премахна страната от списъка за наблюдение с цел понижение на оценката, предава Ройтерс.

Рейтинговата агенция предупреждава обаче, че войната на Тел Авив срещу ислямистката групировка „Хамас“ в Ивицата Газа остава риск.

В началото на конфликта през октомври Fitch постави кредитния рейтинг на Израел под наблюдение и предупреди, че ескалация на конфликта може да доведе до понижаване на оценката.

„Геополитическите рискове, свързани с войната в Газа, остават високи и рисковете от ескалация са налице“, посочват от агенцията, като допълват, че рисковете за кредитния профил са се разширили и тяхното въздействие може да отнеме повече време за оценка. Затова и Израел отпада от списъка с държави под наблюдение.

Въпреки това рискът от понижаване на рейтинга не е напълно отстранен, защото се запазва негативната перспектива. Тя „отразява комбинацията от несигурност около фискалната траектория и продължителността и интензивността на войната, включително риска от регионална ескалация“, посочва агенцията.

Директорът на Fitch Седрик Жюлиен Бери коментира, че агенцията очаква краткосрочен скок в съотношението дълг/БВП и постоянно по-високи военни разходи заради нестабилната вътрешна политика на Израел и несигурната икономическа перспектива. Това може да ограничи способността на Израел да намали дълга в бъдеще.

„Очакваме войната да продължи през второто тримесечие, с риск от продължаване на интензивни операции и след това. Това предполага продължаващи високи разходи за непосредствени военни нужди“, посочват от агенцията.

От Fitch казват, съществува риск войната да се разшири отвъд Ивицата Газа и в нея да се включат „Хизбула“ от Ливан и различни ирански групи. „Такава широкомащабна ескалация... може да доведе до значителни допълнителни военни разходи, унищожаване на инфраструктура, устойчива промяна в потребителските и инвестиционни настроения и по този начин да доведе до голямо влошаване на кредитните показатели на Израел“, казват от Fitch.

Предполагаем израелски въздушен удар в понеделник уби двама висши ирански генерали и петима други военни съветници в комплекса на иранското посолство в Дамаск. Иран се закани да отмъсти заради атаката.

Fitch очаква бюджетният дефицит на Израел да достигне 6,8% от брутния вътрешен продукт тази година, малко над целта от 6,6%, и да се свие до 3,9% през 2025 г. Дефицитът беше 5,6% през февруари спрямо предходните 12 месеца.

Според агенцията публичният дълг на Израел ще достигне 65,7% от БВП през 2024 г. и ще се разшири до 67% през следващата година.

Финансовият министър на страната Бецалел Смотрич коментира, че запазването на рейтинга на Израел на ниво А+ по време на война отразява „доверието в израелската икономика и икономическата политика, която водим". В публикация в социалната платформа Х премиерът Бенямин Нетаняху коментира, че след като Израел победи „Хамас“, „всички рейтинги ще се повишат“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още