IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият кабинет в Палестина и Израел са изправени пред политическа нестабилност

Палестинската автономна област има слаба обществена подкрепа и легитимност сред палестинците, отчасти заради факта, че не е произвеждала избори от 18 години насам

14:00 | 31.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Палестинската автономна власт (ПАВ) тази седмица обяви формирането на нов кабинет, който обаче беше скептично посрещнат от редица анализатори, понеже някои от ключовите фигури са близки до президента Махмуд Абас, който е на власт от повече от 20 години и не се ползва с широка обществена подкрепа сред палестинците. Освен това израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно заяви, че не предвижда ПАВ да играе роля в ивицата Газа след войната и я обвини в насърчаване на омразата към Израел.

В деня, в който бяха обявени имената в новия кабинет на ПАВ, Върховният съд на Израел разпореди да се спрат държавните субсидии за много ултраортодоксални мъже, които не служат в армията. Това решение може да има дълбоки последици за правителството и десетките хиляди религиозни граждани на Израел, отказващи да изпълняват задължителна военна служба, включително и да доведе до нови избори, коментира Асошиейтед прес.

Опит за стабилизиране на политическата ситуация на Западния бряг

Премиерът на Палестинската автономна власт Мохамед Щайе и неговото правителство подадоха в понеделник оставките си пред президента Махмуд Абас. Според много наблюдатели това е първата стъпка към формирането на ново технократско палестинско правителство, което да управлява палестинските територии и да осъществява надзор върху възстановяването на ивицата Газа след приключването на войната.

"Решението за подаване на оставка беше взето на фона на безпрецедентната ескалация на събитията на Западния бряг и в Йерусалим и на войната, геноцида и глада в ивицата Газа", се казва в изявление на Щайе, цитирано от Time. "Следващият етап и предизвикателствата, свързани с него, изискват нови правителствени и политически договорености, които да отчитат новата реалност в Газа и необходимостта от консенсус между палестинците, основан на палестинското единство и разширяването на единната власт върху земите на Палестина", пише още Щайе.

Палестинският посланик във Великобритания Хусам Зомлот заяви на следващия ден, че сформирането на новото правителство представлява опит за "ново начало в интерес на единството на палестинския народ", като добави, че новият кабинет няма да включва никакви политически фракции. "Сега не е време за политически фракции, а за палестинския народ", подчерта Зомлот. 

ПАВ управлява части от окупирания от Израел Западен бряг. След като палестинската ислямистка групировка "Хамас" взе властта в Газа през 2007 година, тя прогони силите на ПАВ от крайбрежния анклав, припомня АП. САЩ и други страни предпочитат ПАВ да поеме управлението на Западния бряг и Газа като част от подновения стремеж за намиране на решение за две държави.

Вашингтон приветства новината за формирането на новия кабинет на ПАВ. Говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър заяви, че САЩ с нетърпение очакват да започнат работа с новите палестински министри за провеждането на "надеждни реформи". "Съживяването на ПАВ е от съществено значение за постигането на резултати за палестинския народ както на Западния бряг, така и в Газа и за изграждането на условия за стабилността в по-широк регионален план", посочи Милър.

ПАВ  обаче има слаба обществена подкрепа и легитимност сред палестинците, отчасти заради факта, че не е произвеждала избори от 18 години насам. Политиката ѝ на сътрудничество с Израел по въпросите на сигурността е изключително непопулярна и кара много палестинци да разглеждат ПАВ като подизпълнител на окупационните сили, отбелязва АП. 

Проучване на Палестинския център за политически и социологически изследвания, публикувано през декември, показа, че над 90% от палестинците на Западния бряг искат Абас, известен още с прозвището Абу Мазен, да се оттегли, пише Washington Post.

Поводи за скептицизъм

В четвъртък новият премиер на ПАВ Мохамед Мустафа представи кабинета си като според официалната палестинска информационна агенция Уафа Абас е одобрил министрите още същия ден.

Халед Елгинди, директор на Програмата за Палестина и палестинско-израелските въпроси в Близкоизточния институт – мозъчен тръст, базиран в САЩ, заяви, цитиран от в. "Вашингтон пост", че малка част от новите министри са познати на широката общественост. По думите на Елгинди новият кабинет не е легитимен, тъй като не е дошъл на власт чрез избори и понеже ПАВ продължава да си сътрудничи с Израел в областта на сигурността.

Новите имена предизвикаха скептицизъм и опасения, че Мустафа няма да може да отговори на международните призиви за реформи заради близостта му с Абас, коментира New York Times. Мустафа е икономист, получил образованието си в САЩ, и е работил за Световната банка и Палестинския инвестиционен фонд. Той ще бъде не само министър-председател, но и министър на външните работи. От много години насам Мустафа е старши съветник на Абас и не създава сериозна заплаха за неговата власт, допълва американското издание

Зиад Хаб ал Риех, който преди това е бил началник на агенцията за вътрешно разузнаване на ПАВ, остава на поста министър на вътрешните работи. Министър по въпросите на Йерусалим става Ашраф ал Авар. Той се регистрира като кандидат на "Фатах" на изборите през 2021 година, но тогава вотът беше отложен за неопределено време. 

Финансовият експерт Омар ал Битар става министър на финансите, а Мухамад ал Амур, който е бил председател на Палестинската асоциация на бизнесмените, е назначен за министър на икономиката. Новият кабинет, в който влизат осем министри от Газа, ще включва и държавен министър по "въпросите на помощта".

"По всичко си личи, че това правителство е изцяло под контрола на Абу Мазен", каза пред New York Times Гаит ал Омари, бивш съветник на Абас. "Няма никакви сигнали, че предстои промяна в политиката", допълни той.

Нестабилност в кабинета на Нетаняху

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се противопоставя на идеята ПАВ да играе някаква роля в ивицата Газа след края на войната, въпреки че САЩ настояват, че няма друга институция, която би могла да поеме тази задача, отбелязва изданието "Политико". Нетаняху многократно е заявявал, че ПАВ не се различава съществено от "Хамас" и че подклажда омраза към израелците. Но политическото бъдеще на самия Нетаняху е неясно, като се има предвид общественото недоволство от провала в сигурността на страната, който позволи на бойци от палестинската ислямистка групировка да нападнат Южен Израел на 7 октомври м.г., коментира изданието.

Коалиционното правителство на Нетаняху е изправено пред криза и по още една причина. В четвъртък – денят в който Мустафа обяви имената в новия кабинет на ПАВ, Върховният съд на Израел разпореди спирането на държавните субсидии за ултраортодоксалните евреи, които учат в религиозни семинарии, известни като йешива, вместо да отбиват военна служба. В решението на магистратите се посочва, че съществуващата система привилегирова ултраортодоксалните израелци за сметка на светската еврейска общественост в страната. Върховният съд постави на Нетаняху срок до понеделник да представи план за премахване на този проблем.

Членовете на управляващата коалиция са разделени по въпроса дали държавата трябва да продължи да разрешава на младите ултраортодоксални мъже да учат в религиозни семинарии, вместо да служат в армията, както правят повечето други евреи в Израел. Ако правителството отмени изключението, то рискува да загуби подкрепата на ултраортодоксалните депутати. Ако го остане в сила обаче има вероятност да се оттеглят светските членове на парламента. И в двата случая коалицията може да се разпадне, пояснява New York Times.

Окончателното решение, което се очаква утре, може да има сериозни последици за правителството на Нетаняху и за десетките хиляди религиозни мъже, които понастоящем са освободени от задължителна военна служба, коментира Politico. Това е най-сериозната заплаха за правителството на Нетаняху, откакто той сглоби правителство на националното единство в дните след нападението на 7 октомври. Краят на коалицията най-вероятно ще доведе до нови избори, а социологическите проучвания сочат, че Нетаняху няма да ги спечели, посочва New York Times.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 31.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още