IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Арабските държави са готови да "признаят изцяло Израел" при бъдеща сделка

Според американския президент на това е готова и Саудитска Арабия

09:56 | 29.03.24 г.
Снимка: Eros Hoagland/Getty Images
Снимка: Eros Hoagland/Getty Images

Американският президент Джо Байдън заяви, че арабските държави, включително Саудитска Арабия, са готови да „признаят изцяло Израел“ при бъдеща сделка, докато той и предшествениците му демократи Бил Клинтън и Барак Обама отхвърляха критиките за политиките му в Близкия изток на събитие от предизборната му кампания в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Байдън направи коментарите си по време на дискусия с бившите президенти на събитие за събиране на средства в Ню Йорк. Те обаче бяха прекъсвани на няколко пъти от пропалестински протестиращи, подчертавайки напрежението вътре в демократичната партия заради начина, по който Байдън се справя с войната на Израел с „Хамас“ и хуманитарната криза в Газа.

„Работя със саудитците и с всички други арабски държави, включително Египет, Йордания и Катар. Те са готови изцяло да признаят Израел“, каза Байдън след едно подобно прекъсване. „Трябва да има план за след Газа и трябва да има сделка с решение за две държави. Няма нужда да се случва днес. Трябва да се случи постепенно и мисля, че можем да направим това“.

Байдън е изправен пред натиск от прогресивни и мюсюлмански и арабски американци, които искат администрацията да направи повече, за да овладее военната кампания на Израел в Газа за премахването на „Хамас“.

Байдън настоява за преговори, за да се опита да постигне временно прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“, което би могло да позволи освобождаването на повече израелски заложници и повече хуманитарна помощ в Газа. Той все по-често има директни сблъсъци с израелския премиер Бенямин Нетаняху, призовавайки го да отмени сухопътната инвазия в южния град Рафах, където повече от милион палестинци са потърсили убежище.

„Има твърде много невинни жертви, израелци и палестинци“, каза Байдън в четвъртък, добавяйки, че трябва да се направи повече, за да се доставят храна и медицински консумативи в Газа.

„Но ние сме в положение, в което съществуването на Израел е заложено на карта. Всички тези хора бяха избити“, продължи той, говорейки за смъртоносната атака на 7 октомври от терористичната групировка „Хамас“.

„Разбираемо е, че Израел изпитва толкова дълбок гняв и „Хамас“ все още е там, но ние трябва да действаме, да спрем усилията, които водят до значителни смъртни случаи на невинни цивилни и най-вече деца“, добави той.

Малко по-рано в четвъртък Международният съд единодушно нареди на Израел, обвинен от Южна Африка в геноцид в Газа, да предприеме всички необходими и ефективни действия, за да осигури основни хранителни доставки на палестинското население в анклава и да спре глада.

Ръководителите на „Хамас“ в Газа обаче казаха, че е необходимо прекратяване на огъня, за да се спре хуманитарната кризa.

Съдиите в съда заявиха, че хората в анклава са изправени пред все по-лоши условия.

„Съдът отбелязва, че палестинците в Газа вече не са изправени само пред риск от глад (...), но че гладът започва“, казват съдиите в своята заповед.

Новите мерки бяха поискани от Южна Африка като част от делото ѝ, с което обвинява Израел в ръководен от държавата геноцид в Газа.

От страна на израелското външно министерство нямаше незабавен коментар относно решението на Международния съд. Израел заяви, че полага усилия за разширяване на достъпа на хуманитарни групи до Газа по суша, чрез въздушни десанти и с кораби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още