IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран обвини Израел в убийство на висши военни при удар срещу посолството му в Сирия

При атаката са загинали седмина военни съветници, включително трима високопоставени командири

08:51 | 02.04.24 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Предполагаеми израелски военни самолети са бомбардирали посолството на Иран в Сирия. Техеран съобщи, че при удара са загинали седмина военни съветници, включително трима високопоставени командири, предава Ройтерс. Това е значителна ескалация на войната на Израел с противниците му в региона, отбелязва агенцията.

Репортери на Ройтерс на място в квартал „Мезех“ в Дамаск са видели служители на спешна помощ да се покачват върху развалините на унищожена сграда в дипломатическия комплекс, който е съседен на основната сграда на иранското посолство. Коли на спешна помощ са били паркирани навън.

„Категорично осъждаме тази зверска терористична атака, насочена срещу сградата на иранското консулство в Дамаск, при която бяха убити редица невинни хора“, заяви сирийският външен министър Фейзал Мекдад, който беше видян на място заедно със сирийския вътрешен министър.

Посланикът на Иран в Сирия заяви, че ударът е засегнал сградата на консулството в комплекса на посолството и че резиденцията му била на горните два етажа.

Иранският Корпус на революционните гвардейци заяви в изявление, че седем ирански военни съветници са загинали при удара, включително Мохамад Реза Захеди, високопоставен командир на бригадите „Ал Кудс“, които са елитно подразделение за външен шпионаж и паравоенни сили.

Израел отдавна атакува военни обекти на Иран и на негови съюзници в Сирия, но нападението в понеделник е първото, при което силите му извършват удар срещу самия обширен комплекс на посолството.

Страната засили атаките паралелно с кампанията срещу подкрепяната от Иран палестинска групировка „Хамас“, която започна войната в Газа с атаката на 7 октомври срещу Израел. При нея загинаха около 1200 души, а 235 бяха взети за заложници, по данни на Йерусалим.

Израелската армия засили въздушните удари в Сирия срещу ислямисткия корпус на Революционната гвардия на Иран и подкрепяната от Иран ливанска въоръжена групировка „Хизбула“, които са на страната на сирийския президент Башар Асад.

Израел обичайно не обсъжда нападенията срещу Сирия. Запитан за удара, израелски военен говорител заяви: „Не коментираме съобщения в чуждестранните медии“.

New York Times цитира четирима неназовани израелски официални представители, които признават, че Израел е извършил нападението.

Мисията на Иран в ООН определи удара като „явно нарушение на Устава на ООН, на международното право и на основополагащия принцип за неприкосновеност на дипломатически и консулски обекти“.

Иранската мисия, която определи удара като „значителна заплаха за регионалния мир и сигурност“, призова Съвета за сигурност на ООН да осъди нападението и заяви, че Техеран си запазва правото „да даде решителен отговор“.

Ливанската групировка „Хизбула“, смятана за най-силния въоръжен поддръжник на Иран в региона, се зарече да отговори. „Това престъпление няма да мине без врагът да получи наказание и отмъщение“, заяви групировката в изявление.

Мюсюлмански държави, включително Ирак, Йордания, Оман, Пакистан, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, също осъдиха атаката, както и Русия.

По-рано посланикът на Иран в Сирия Хосеин Акбари, който е невредим, заяви пред иранската държавна телевизия, че петима до седем души, включително дипломати, са били убити и че отговорът на Техеран ще бъде „суров“.

Иранската държавна телевизия съобщи, че според Техеран Захеди е бил мишена на атаката. Неговият заместник и друг високопоставен командир също са били убити наред с още четирима души.

Иранската телевизия „Ал Алам“ съобщи, че Захеди бил военен съветник в Сирия, който служел като ръководител на силите „Ал-Кудс“ в Ливан и Сирия до 2016 г.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че Вашингтон остава „притеснен от всичко, което би довело до ескалация или засилване на конфликта в региона“, но допълни, че не очаква ударът да засегне преговорите за освобождаване на израелските заложници, държани от „Хамас“.

Анализаторите са разделени дали атаката срещу комплекса на иранското посолство ще предизвика значително по-голямо насилие.

Джон Алтерман от института CSIS във Вашингтон казва, че атаката вероятно отразява вярването на Израел, че подобни удари имат възпиращ ефект и намаляват, а не увеличават вероятността от по-широк конфликт.

„Израелците са убедени, че ако се стремят да се отдръпнат, заплахата ще нарасне, няма да намалее. Те са убедени, че докато правят нещо такова периодично, техните противници ще бъдат възпрени“, счита той.

Но Стивън Кук, анализатор в Съвета по външни отношения във Вашингтон, вижда възможност за ескалация.

„Корпусът на революционните гвардейци може да разхлаби ограниченията върху съюзници в Ирак и Сирия, застрашавайки отново американските сили. Иранците може също да дадат указания на „Хизбула“ да засили атаките си срещу Израел, които стават по-дръзки и многобройни“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още