IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда в САЩ се радва на продължаващо оживление

Частните работодатели в САЩ са наели 184 000 нови скужители през март

15:57 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ariana Lindquist/Bloomberg
Снимка: Ariana Lindquist/Bloomberg

Ръстът на работните места в частния сектор в Съединените щати се увеличава през март с най-бързия си темп от юли 2023 г. Това показва продължаващо оживление на пазара на труда в страната, става ясно от данни на компанията ADP, цитирани от CNBC.

Частните работодатели са добавили 184 000 служители към работната си ръка през миналия месец. Увеличението надминава регистрирания ръст от 155 000 нови работници през февруари.

В допълнение към силното нарастване на заетостта, ADP съобщи, че заплатите на кадрите, които са останали на работните си места, са се увеличили с 5,1% спрямо година по-рано.

„Март беше изненадващ не само заради увеличенията на заплатите, но и заради секторите, които ги регистрираха“, коментира главният икономист на компанията Нила Ричардсън.

Регистрираният от изследователите ръст обхваща редица сектори, като най-позитивни данни са отчетени при развлекателния бранш и туризма, където кадрите се увеличат с 63 000 души. Други сектори, показващи ръст на заетостта, включват строителство (33 000), търговия, транспорт и комунални услуги (29 000) и образование и здравни услуги (17 000). Професионалните и бизнес услуги обаче отбелязват загуба от 8000 работници.

Индустриите, свързани с услугите, представляват 142 000 от общия брой на новонаетите лица. ADP, чието проучване се основава на анализ на данните за заплатите на повече от 25 млн. служители, не проследява държавните работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още