IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията на дребно ускорява ръста си през февруари

Намаление е регистрирано на месечна и на годишна база при търговията с автомобилни горива и смазочни материали

11:37 | 05.04.24 г.
Снимка: Unsplash
Снимка: Unsplash

Оборотът в търговията на дребно (без автомобили и мотоциклети) през февруари се увеличава с 0,9% спрямо предходния месец по съпоставими цени, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ, публикувани в петък. Търговският оборот нараства с 3,2% спрямо февруари 2023 г., показват календарно изгладените данни.

За сравнение, през януари нивото на оборотите се запази спрямо януари предходната година, а увеличението на месечна база беше по-слабо – 0,3%. 

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

През февруари 2024 г. е отчетено нарастване на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и при нехранителните стоки, съответно с 2,8% и 1,4%.

Намаление с 0,7% е регистрирано при автомобилните горива и смазочните материали.

В търговията на дребно с нехранителни стоки (без автомобилни горива и смазочни материали) съществен ръст е отчетен при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – със 7,3%. Намаление се наблюдава при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 4,3%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

През февруари 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия – с 10,3% и при нехранителните стоки (без автомобилни горива и смазочни материали) – с 3,7%, докато при автомобилните горива и смазочните материали се наблюдава намаление с 14%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) ръст е отчетен при: търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 14,8%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 8,9%, търговията с разнообразни стоки – с 8,3%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 4,9%. Значително намаление е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 10,8%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още