IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията на дребно в България се запазват на годишна база през януари

Търговията на автомобилни горива, облекло и обувки бележи осезаем спад, отчете НСИ

13:10 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Търговията на дребно в България, която изключва търговията с автомобили и мотоциклети, запазва нивото на оборотите от януари 2023 г. и ги увеличава с 0,3% на месечна база, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ) за януари.

За сравнение, през декември миналата година НСИ отчете увеличение на търговския оборот с 0,7% на годишна база, но намаление с 0,6% на месечна. Преди това, през октомври и ноември имаше раздвижване при търговските обороти, след като търговията на дребно у нас преживя два поредни месеца на застой – август и септември.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

През януари статистиката отчете нарастване на оборота при нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, съответно с 2,2 и 0,2%. Намаление с 5,3% е регистрирано при автомобилните горива и смазочните материали.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, съществен ръст е отчетен при търговията с разнообразни стоки - с 21%. Намаление отбелязва търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,2%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишна промяна

През януари НСИ регистрира годишно намаление на оборота при автомобилните горива и смазочните материали - с 13,2%, и нехранителните стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,5%, докато при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение - с 6,3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, значителен спад отбелязва търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 17,8%.

Нарастване на оборота НСИ отчита в сравнение с година по-рано при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,5%, търговията с разнообразни стоки - с 6,6%, и търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 5,6%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още