IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите вериги генерират 30% от приходите от търговия на дребно у нас

Общото въздействие на модерната търговия върху икономиката за 2021 г. възлиза на над 9,8 млрд. лева

16:46 | 10.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Големите вериги генерират 29,7% от общите приходи в търговията на дребно в България през 2021 г. За тях работят 20,9% от заетите лица в сектора. Това сочат данните от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен по поръчка на Сдружението за модерна търговия.

Сдружението обединява 12 търговски вериги в България. 

Докладът отчита публично обявените през изминалата календарна година данни от компаниите. Основава се на собствена методология на ИПИ и измерва добавената стойност от дейността на компаниите от модерната търговия в страната, както и допълнителните ефекти по веригата на доставките и свързаните отрасли.

Според данните цялостното въздействие на модерната търговия върху българската икономика за 2021 г. възлиза на над 9,8 млрд. лева.

Данните показват, че общата стойност на разходите през този период на хранителните вериги, насочени към български доставчици, е над 2,85 млрд. лева. Най-значим размер на разходите за доставките им е насочен към производителите на месо и месни изделия - над 710 млн. лева, на мляко, млечни продукти и яйца - над 460 млн. лева, алкохолни напитки - над 390 млн. лева, разнообразни преработени храни - над 370 млн. лева. В рамките на 200-250 млн. лв. са разходите за доставки, насочени към българските производители във всяка от категориите -  плодове и зеленчуци, хляб и хлебни изделия, безалкохолни напитки, захар и захарни изделия, пише в анализа.

Според доклада дейността на българските производители на хранителни и нехранителни стоки, които доставят стоки на веригите в модерната търговия, генерира допълнителен ефект в икономиката на страната за близо 2,6 млрд. лева от увеличени приходи на свързани предприятия и отрасли.

Отчита се още, че средният доход на наетите в модерната търговия е с 63% по-висок от средния за търговията на дребно като цяло. През 2021 г. средната брутна месечна заплата на наетите в целия сектор търговия на дребно е 1036 лв., а възнагражденията на работещите в компаниите от модерната търговия са средно 1690 лв. Отбелязва се също, че производителността на труда в големите вериги е около 4-5 пъти по-висока от тази в микропредприятията в сектора.

Данните показват, че наетите лица в компаниите от модерната търговия се увеличават от 41,8 хил. души през 2018 г. до 43,3 хил. през 2021 г., като делът им се повишава до 20,9 на сто от всички наети в търговията на дребно, а нетните възнаграждения, получени от тях, достигат 707 млн. лева.

Прекият принос към националната икономика на компаниите в модерната търговия според ИПИ достига близо 5,9 млрд. лева. Това е резултат от близо 4,8 млрд. лв. за доставки на стоки и услуги от български предприятия, инвестиции от близо 400 млн. лв. и над 700 млн. лева нетни заплати на наетите. Според ИПИ устойчивият ръст на приноса на сектора е обвързан с инвестициите и модернизирането на всички форми на търговия на дребно и покачването на производителността на труда.

Условно дефинираният сектор "Модерна търговия" обхваща 79 отделни търговски дружества, които формират дейността на 67 отделни вериги от търговски обекти, всяка от които оперира под общ търговски бранд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още