IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите представиха най-сетне платформата за наблюдение на цените на храните

В сайта търговските вериги ще могат доброволно да публикуват продуктите с най-ниски цени, с изключение на тези в промоция

15:41 | 24.03.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След над месец приготовления и многократно отлагани срокове за началото на сайта за наблюдение на цените - от производителите през дистрибуторите до търговските вериги и магазините, служебният кабинет представи страницата. Електронната платформа за наблюдение на цените на основни хранителни продукти  (www.foodprice.bg) дава информация за пазара на хранителни стоки у нас – от изкупни цени на основни суровини, през цени за внос и цени на едро, до цените в търговските обекти на дребно. Тя е разработена от “Информационно обслужване" АД и работи от днес. Данните в нея се предоставят от всички институции, които имат отношение към темата. Сайтът бе представен от министъра на икономиката Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев.

Данните са както на национално ниво, така и по области. Има възможност и за сравнение на цените у нас с тези в седем европейски държави (включени са столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб) - за 11 продукта, които са налични и на българския пазар -  олио, ориз, захар, яйца. Данните ще се актуализират всяка седмица и ще може да се търси информация и по региони.

Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики (например – масленост при киселото мляко, бял и типов хляб и др.).

Системата дава възможност и за проследяване на изкупните цени на основни суровини като мляко, слънчоглед и др. Така потребителят може да получи пълна информация за формирането на цената на дадена сока.

Това е инструмент не само на наблюдение, но и на съхраняване на данни, което към момента липсват, каза министърът на икономиката Никола Стоянов. По думите му ще е и много полезен инструмент за всяко правителство, за да следи за изкривявания на пазара, тъй като всеки може, когато види, че цената на суровината или цената на едро пада, а цената на дребно расте, лесно може да се види, че нещо не е наред", каза министърът на икономиката.

Актове с глоби за над 1,5 млн. лв. са наложени на различни търговци за нелоялни практики от началото на масовите проверки срещу спекулата при храните, информира икономическият министър.

Търговските вериги и търговците на дребно с оборот над 30 млн. лв. годишно ще имат възможност сами да публикуват цени. Този праг е избран, за да се даде възможност на 30-те най-големи търговци в България, да участват. Тук влизат не само големите търговски вериги, но и регионални обекти по места, които са силни в отделните региони. „Те ще представят най-ниската цена, която имат в конкретната продуктова група, но без промоциите. Информацията ще се подава по електронен път с е-подпис. Участието е абсолютно доброволно“, подчерта Стоянов. 

Данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) са от регистрираните стокови тържища в 22 области  в страната. Цените са на едро, среднопретеглени на база продадено количество. 

Цените на дребно са подавани от Системата за агропазарна информация (САПИ). Те се наблюдават ежеседмично по области. Обхванати са както големите търговски вериги, така и малки обекти. 

Сайтът има и бърза връзка за сигнали и оплаквания към компетентните институции.

Министърът на земеделието каза, че е разработена и наредба за централен електронен регистър за проследимост на храните. Той ще регистрира всяка стъпка в търговията на едро - по отношение на качеството на храните и гаранцията за потребителите, така и за цените. Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Към момента в сайта са включени около 30 основни хранителни продукта, но за част от тях все още се събира информация за различни техни разфасовки или характеристики. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Ще бъдат обхванати всички видове храни, включително и напитки като минерална вода и пиво. Отделно ще  се следиза цените на зърно, зърнени и маслодайни култури, като всеки силоз в България ще има проследимост", каза Явор Гечев.

Работна група подготвя и проекти за законови промени, които ще бъдат предоставени на следващото Народно събрание - Закон за надценките на хранителните стоки и Закон за търговията с храни. Целта е трайно овладяване на цените на храните, което да доведе и до овладяване на инфлацията.

Държавата ще дотира 80% от цената (без ДДС) на поливната вода като мярка срещу скъпите храни, обяви още министърът на земеделиет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tsvetan401
преди 1 година
Това е най-хубавото нещо което се е случвало в Българияпрез последните 30 години.(друг въпрос е че трябваше да се направи много отдавна) Всички се надяваме сайта да продължава смело напред и да се захранва редовно с информация,както и да се разширява продуктовата гама.(особено на плодовете и зеленчуците които се произвеждат традиционно в България тъй като засягат и интересуват пряко целия ни земеделски сектор)Адмирации за Агенцията по храните и най вече за екипа създал този уникален сайт.Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Удивителна глупо,ст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още