IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет предлага таван на надценката на храните от 25%

Пускат за обсъждане наредба за проследяване на качеството и цените на вносните храни

11:28 | 22.03.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет е готов с обсъжданията за таван на надценката при храните. Вицепремиерът Христо Алексиев предлага да има 10% нетна надценка, министърът на икономиката Никола Стоянов - 25% брутна. Това обаче е едно и също, съобщи по Нова телевизия министърът на земеделието Явор Гечев, който потвърди, че правителството не се отказва от схемата за таван на надценката при храните.

Припомняме, че служебното правителство настоява за таван на надценката на храните за между 50 и 100 стоки от малката потребителска кошница с цел да се понижат цените за крайния потребител.

Днес ще бъде публикувана за обществено обсъждане наредба, която предвижда системата за проследимост на вносните храни по цялата верига - за качеството, количеството и цените на храните. Земеделският министър обясни, че системата ще следи пътя на всички вносни храни към българския потребител.

Според новите правила вносителите на продукция трябва да декларират стоката през софтуер, за да се проследи цената до крайния потребител. Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини - в случай, че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара. Другото предимство е, че се улеснява контролът върху търговците. 

Предстои публикуването и на нова наредба срещу нелоялните търговски практики, според която ако „разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% бруто или 10% нето, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”.

Кабинетът разглежда и т. нар. гръцки вариант - един-два продукта сред основните да са с фиксирана цена, посочи още Гечев.

Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги в страната. Някои са заявили, че доброволно ще предоставят цени за изготвяния сайт от правителството, който ще публикува цени на хранителни продукти у нас и в други държави в Европа.

Министърът на земеделието коментира и темата за увеличения износ на селскостопанска продукция от Украйна на ниски цени. „Най-големият проблем за внос от Украйна е зърното“, каза Явор Гечев и уточни, че се водят разговори с ЕК и се търсят нови транспортни коридори за внос през Черно море.

По думите му стоките – най-вече маслодайният слънчоглед и зърното, които влизат безпрепятствено от Украйна в ЕС, „дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето” на българските продукти. „Да, ние сме солидарна с Украйна, но цената, която платиха България и българските земеделски производители, е изключително висока”, отбеляза Гечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Аз не разбирам пазарна икономика ли сме или не сме? Не че съм против пазарната икономика, напротив, тъй като така само конкурентните и устойчивите бизнеси оцеляват, а кугите и бездъннио спонсорираните потъват в един момент. Сега с тези 25% се връщаме в комунизма и после ще трябва да се събсидират пак по някви схеми и Евроrейски мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 1 година
Aз не разбирам какъв е този таван.Примерно доставчика иска 10 лв и в магазина става 12.5 лвИли доставчика иска 10 лв. +транспорт+разходите на магазина+разходите за персонала+...крайна цена примерно 15 лв + 25 % регламентирана надценка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още