IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК проучва поскъпването на храните спрямо своите компетенции

Комисията анализира за недопустими практики при търговските вериги

14:16 | 14.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва предварително проучване за поскъпването на основни хранителни продукти в магазинната мрежа и преди всичко в търговските вериги в страната. Това се казва в позиция на регулатора, изпратена до медиите, в която се уточняват правомощията ѝ.

В своето проучване от комисията събират информация за установяването на забранени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти – тоест наличието на неправомерен натиск от страна на големите купувачи (търговски вериги) върху техните доставчици. Подобно поведение на веригите, освен че може да увреди интересите на по-слабите страни – доставчиците, би могло да се отрази и на формирането на цените за крайните потребители.

В рамките на стартиралото проучване във връзка с предлагането, ценообразуването и етикетирането при хранителните и селскостопанските продукти, от КЗК са изискали още и информация и доказателства от държавни органи, от Комисията за защита на потребителите (КЗП), от асоциации на производители на хранителни продукти, както и от повече от 25 доставчици на определени продукти.

В хода на проучването е разширен и неговият обхват - към продукти, чийто цени са особени чувствителни за потребителите.

В случай че от събраните информация и доказателства възникнат основателни съмнения за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията - нелоялна конкуренция, забранени търговски практики или забранени споразумения (картели), от КЗК ще се самосезират, за да могат да санкционират и прекратят неправомерните действия.

В позицията си от КЗК напомнят, че са независим орган, който извършва своите правомощия самостоятелно и безпристрастно. Компетенциите ѝ са описани изрично в Закона за защита на конкуренцията и те не обхващат ценово регулиране, санкциониране на спекула или овладяване на инфлацията.

Секторът на храните е приоритет за антимонополния регулатор и е постоянно проучван и наблюдаван, пише още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 14.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още