IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК глоби "Лукойл България" с 68 млн. лв. заради ценова преса*

Проверката на антимополната комисия беше по искане на OMV България

11:54 | 17.02.23 г.
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Санкция от 67,8 млн. лева наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на "Лукойл България" заради злоупотреба с господстващо положение чрез налагане на ценова преса спрямо конкурентите, става ясно от съобщение на антимонополния регулатор. Нарушението е извършено на пазара за търговия на едро с моторни горива на територията на страната.

От КЗК уточняват още, че проверката е започнала след иск от OMV България. Впоследствие към него се присъединява и търговецът "Инса Ойл", а в комисията са получени и други сигнали от участници на пазара. След проверката компанията е коригирала своето поведение.

Според регулатора "Лукойл България" се е опитвала да превземе целия пазар за търговия на едро с горива в България, като се е стремила да създаде впечатление, че наложената от нея през 2021 г. нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тогава дружеството изцяло е отменило количествените отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на "Лукойл-България", са получавали допълнителна отстъпка.

Пазарните тестове показват, че тази политика блокира ефективно конкурентите и води до финансови загуби и отлив на клиенти, както и до ограничаване на навлизането на нови играчи на пазара и разрастване на съществуващите.

"Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява "Лукойл-България", е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите", категорични са от комисията.

Именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии.

От "Лукойл" обявиха в кратко съобщение до медиите, че не са съгласни със заключенията на КЗК и ще обжалват решението в съда. 

* Информацията е допълнена с позицията на "Лукойл"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още