IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В случай на криза държавата ще може да поеме контрола над "Нефтохим"

Депутатите одобриха на второ четене промени в закона, регулиращ икономическите дейности, свързани с петрол и продукти

14:22 | 13.01.23 г. 1
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В случай на криза държавата ще може да постави под оперативен контрол рафинерията "Нефтохим" в Бургас, решиха окончателно депутатите от 48-то Народно събрание, гласувайки на второ четене промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Вносители на текстовете са "Демократична България" и те предвиждат държавата да може да контролира обекти от критичната енергийна инфраструктура в случай на необходимост. 

В мотивите към предложението за промяна вносителите отбелязват, че липсва механизъм, по силата на който стратегически компании в този сектор да бъдат поставяни под надзора на държавата.

 

България не е първата държава в ЕС, която заради войната в Украйна, предвижда поемане на държавен контрол над фирми и индустрии, които са част от критичната инфраструктура. Германия например национализира дъщерното дружество на "Газпром", за да гарантира енергийната сигурност и доставките на суровина. Подобни мерки бяха приети и в Италия. 

Рафинерията "Нефтохим" в Бургас е собственост на руската петролна компания "Лукойл". От скоро оперативните и административните дейности на компанията са прехвърлени в България и рафинерията дори предплати данъците си за 2022 година в размер на 90 млн. лева. Според служебният вицепремиер, отговарящ за икономическата политика, и министър на транспорта Христо Алексиев тази сума е повече от всички данъци, събирани от "Лукойл" за дейността им в България досега.

В случай на критична ситуация управлението на компаниите ще бъде възлагано на особен представител на държавата. Той няма да има право да се разпорежда или отчуждава имуществото на компаниите, както и да поема финансови задължения от тяхно име, освен в рамките на нормалното функциониране на бизнеса. 

Управителят ще бъде назначаван от министъра на икономиката и индустрията по предложение на Консултативен съвет, като мандатът му ще бъде за срок от шест месеца. Този срок може еднократно да бъде удължаван с още шест месеца, предвиждат още текстовете. В Консултативния съвет ще влизат представители на министерствата, както и на Държавна агенция "Национална сигурност" и Комисията за защита на конкуренцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Посредницитеее: "АО "Казтрансойл" получено подтверждение Министерством энергетики Российской Федерации на транспортировку в первом квартале 2023 года 300 тысяч тонн казахстанской нефти по системе магистральных нефтепроводов ПАО "Транснефть" по направлению пункта сдачи нефти "Адамова застава" для дальнейшей поставки в Германию", говорится в пресс-релизе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още