IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашена ли е България да остане без горива, ако "Лукойл" спре да внася руски петрол?

Какво влияние на пазара ще окаже таванът на цената на природния газ, наложен от ЕС, коментира Костанца Рангелова, старши анализатор в ЦИД

16:39 | 05.12.22 г. 3

Идеята че България ще остане без горива, ако "Лукойл" остане без достъп до руски петрол, е всяване на паника. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Костанца Рангелова, старши анализатор в програма "Енергетика и климат" на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Според нея ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол ще има минимални ефекти върху пазарите заради дерогациите за България и страните от Централна Европа, които ще продължат да използват количества по тръбопровода "Дружба".

„България не е застрашена да остане без горива, тъй като рафинерията на "Лукойл" може да внася и преработва изцяло неруски петрол от източници в Близкия Изток и Африка“, коментира Рангелова.

Според нея няма желание от страна на управлението на рафинерията да смени руския петрол, защото това е още една малка вратичка, чрез която Русия може да вкарва петрола си в ЕС. По думите ѝ България трябва да последва примера на Германия и Италия с поемането на контрол над руските рафинерии, "защото без тази стъпка сме жертва на постоянен шантаж, че ще останем без горива или да ни обещават по-високи данъци, които рафинерията евентуално ще плаща след година-две“.

Констанца Рангелова предупреди, че това дестабилизира политически България.

Анализаторът от ЦИД определи тавана на цената на природния газ по тръбопроводи, наложен от ЕС, като "изключително неефективен", тъй като е много над пазарната цена в момента и ще влезе в сила след продължителен период на високи цени.

"Проблемът при всички тези мерки е фискален. Единственият начин да се помогне в момента е да се подпомогнат консуматорите – или да намалим консумацията драстично, което е най-добрият вариант за трайно намаляване на цената, или да се дават целеви помощи на най-уязвимите бизнеси и домакинствата", посочи Рангелова и потвърди, че Германия може да си позволи такива мерки, но не и бюджетът на Италия, който не може да издържи такъв натиск.

Ще се вдигнат ли цените на световните пазари, ако Русия спре ли да продава на държави, приели таван на цените на петрола? Кога България ще започне да инвестира в енергийна ефективност и ВЕИ за домакинствата и бизнеса, вместо да се "хвърлят субсидии за статуквото" и големи проекти? Какви инвестиции трябва да включват плановете за въглищните централи? Каква може да бъде ролята на ядрената енергия в прехода на Европа и как може да се укрепи сигурността на критичната енергийна инфраструктура - ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
България изнася за $1млрд рафиниран петрол , и внася за $570млн от най-различни дестинации ... Спирането на ЛУК ще повиши кратковременно цените , и толкоз ... Ще си бръмчим пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... Ами ходете на профилактични прегледи , ваксинирайте се , не пушете , не злоупотребявайте с алкохол , спазвайте трудовите норми и правилата за движение по пътищата ... На е сложно ... :))) ... Нито ЕС е виновен , нито политиците ни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
На колонията не й трябва нищо, стига да мре по-бързо. С бензин, без бензин се тая. Никому ненужно население, за което отдавна е известно, че мре най-бързо в юропата. И някой да се притесни от това? Така и не чук нито веднъж български пишман държавник да се поразтревожи поне малко за умиращата нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още